![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2003 Skąd: Magor Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już nie mam sił, :cry: kombinowałem chyba na wszystkie sposoby i nic... Znacie jakąś funkcję, która przypisuje text zawarty w konkretnym pliku *.inc do zmiennej. Np:
Mam następujące pliki: 1.inc: Kod 1000+2000+250
1.php: Kod <?php
$zmienna=(i tutaj zawartość pliku 1.inc); print("podsumopwując liczby w pliku otrzymujemy: $zmienna"); ?> Pewnie zaraz ktoś by powiedział "To lepiej odrazu napisz $zmienna=1000+2000+250", ale mi właśnie zależy na tym, żeby było tak jak napisałem, bo mam zamiar dodawać liczby do pliku z poziomu strony poprzez pewien formularz, który już mam zrobiony. Jeśli ktoś zrozumiał o co mi chodzi (albo przynajmniej wydaje mu się, że zrozumiał), to PROSZĘ o udzielenie POMOCY! -------------------- "What are we going to do tonight, Brain?"
"Same thing we do every night, Pinky... Try to take over the world!" |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odczytaj jako string rozbij explodem i pododawaj wartosci tablicy (najprostrze rozwiazanie jakie mi przychodzi do glowki)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a te zmienne to maja byc tylko sumy wyrazen?
-------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Może być też tak
Kod <?
$t1="1+2+3"; eval('$t='.$t1.';'); echo $t; ?> Choc uważam, że lepiej by jednak było dodawć te zmienne przed zapisem do pliku. Ale cóż... -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2003 Skąd: Magor Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Odczytaj jako string rozbij explodem i pododawaj wartosci tablicy (najprostrze rozwiazanie jakie mi przychodzi do glowki)
A dokładniej, jak to się robi? :? Cytat a te zmienne to maja byc tylko sumy wyrazen?
No, w sumie tak. Ale sumy wyrażeń zawartych w pliku. Sorki, że dręcze was takimi pytaniami, ale w końcu nauczę się tego php i będę mógł pomagać innym takim jak ja oszczędzając wam czasu :wink: -------------------- "What are we going to do tonight, Brain?"
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $zmienna = file("plik.inc");
$liczba = explode("+", $zmienna[0]); $suma=array_sum($liczba); -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dziękuje Wam szczerze! Jestem w niebo wzięty ![]() -------------------- "What are we going to do tonight, Brain?"
|
|
![]()
|
|
:?
Właśnie się okazało, że do tego wszystkiego, żeby wszystko było pięknie, potrzebuję jeszcze, żeby liczby z "-" na przedzie były odejmowane. Tzn: Jeśli będę miał w includzie: 100+25-50+40-10 To w rezultanie w zmiennej "$suma" chciałbym otrzymać wartość 105 Pomożecie? :cry: -------------------- "What are we going to do tonight, Brain?"
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale to już było... Jest taka magiczna funkcja eval(); i ta funkcja wykonuje kod php który znajduje się w stringu!!! Bardzo niebezpieczne jeżeli wykorzystujesz do tego wartośći wprowadzane przez użytkownika, ale to wygląda tak:
Kod $code='$var=';
$code.=fread(fopen($file), filesize($file)); $code.=';'; eval($code) print $var Pamiętaj jednak, że jeżeli wykorzystujesz do tego wartości wykorzystywane przez użytkownika to musisz zrobić kontrolę typów danych (np. wyrażenia rególarne), bo mógłbym np. w polu wartości wpisać Kod 200; fopen('index.php', 'w') i już byś miał po index.php!!! Także bardzo uważaj
|
|
|
![]()
|
|
Wiem, wiem, ciężki ze mnie przypadek. Akurat wartości do includa ja będę dodawał. Ale ja kompletnie nie rozumiem tej funkcji
![]() Mógłby ktoś napisać gotowca przy urzyciu tej funkci który wyświetli obliczoną wartość z pliku liczby.inc? ![]() -------------------- "What are we going to do tonight, Brain?"
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro sam sobie wprowadzasz ilości to czemu se nie wpiszesz po prostu tak
Kod $var=5-8+9-1+4214;//!!!
print $var;//przecież to takie oczywiste!!! //a jeżeli musisz mieć różne wartości np. z geta switch ($_GET['cos']){ case 1: $var=55+234-4532; print $var; break; case 2: $var=553-43+52; print $var; break; default: $var='Przecież to takie oczywiste, że chce napisać'.settype(3+5-3, 'string'); print $var; break; } Jeżeli wpisujesz to sam to możesz wpiasć to wszystko na czysto do kodu i nie rozumiem w takim razie po co piszesz to w sposób Kod cos+cos_innego-cos_jeszcze_innego; zamiastKod cos;
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc. Jakoś wkońcu poradziłem sobie kożystając z pierwszej rady, ale i tak dzięki :wink:
-------------------- "What are we going to do tonight, Brain?"
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kod $code='$var='; $code.=fread(fopen($file), filesize($file)); $code.=';'; eval($code) print $var $code.=fread(fopen($file), filesize($file)); nie uczcie sie takiego zapisywania bo pozostawiacie po sobie w ten sposob otwarte strumienie do plikow 8) |
|
|
![]()
|
|
Cytat Mógłby ktoś napisać gotowca przy urzyciu tej funkci który wyświetli obliczoną wartość z pliku liczby.inc?
![]() To już przesada stary. Dostałeś gotowca. Trzeba użyć eval(); Albo jeśli za każdym razem minus masz w tym samym miejscu, to trzeba tylko troche pogłówkować i zrobisz to przy użyciu funkcji, które już znasz. -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
Cytat $code.=fread(fopen($file), filesize($file));
nie uczcie sie takiego zapisywania bo pozostawiacie po sobie w ten sposob otwarte strumienie do plikow 8) można Kod $code.=readfile($file);
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
readfile() wywala zawartosc na ekran
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:29 |