Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Funkcje w odzielnych plikach czy w jednym?, kwestia wydajności
MacDada
post 23.07.2010, 20:18:14
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej,

z tego co gdzieś czytałem, parser php ładuje wszystkie funkcje z pliku, nawet te, które są nie używane. Czy to prawda?

Jeśli tak, to czy bardziej opłaca się rozrzucić funkcje po wielu plikach i ładować tylko te, które rzeczywiście są potrzebne czy mimo wszystko trzymać wszystkie funkcje w jednym pliku (nie przeszkadza mi to, że może być ich dużo).

pozdr.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
IceManSpy
post 23.07.2010, 20:19:49
Post #2

-----

Wg mnie lepiej trzymać wszystko w jednej. Bo tak to za każdym razem musiałbyś ładować X plików i nie wiesz, czy akurat w tym jest ta funkcja, którą potrzebujesz.

--------------------
+Quote Post
Pilsener
post 24.07.2010, 09:43:41
Post #3

-----

Każda klasa powinna być w oddzielnym pliku, funkcja podobnie, funkcje o podobnym przeznaczeniu można wrzucić do jednego pliku tworząc bibliotekę. Jeśli używasz klas to każda klasa powinna mieć nazwę np. Model_Forum_Posts co na dysku wygląda models/forum/posts.php, resztę załatwia autoloader. Z funkcjami gorzej, ale logika nakazuje, by ładować tylko te, które są aktualnie potrzebne. Można zrobić jakiś ręczny autoloader, czyli funkcję, która ładuje inne funkcje.
+Quote Post
wookieb
post 24.07.2010, 10:14:28
Post #4

Grupa: Moderatorzy

1. // kod skryptu
  2. $pamiec = iles tam;
  3.  
  4. include 'file.php';
  5. $pamiec = iles tam + file.php // obojetnie czy uzywasz funkcji z niego czy nie

Dlatego tak jak napisał Pilsener. Ładujesz zawsze kiedy potrzebujesz a tutaj to troszkę roboty jest i nie chodzi o autoloadery tylko odpowiednio zaprojektowanie aplikacji aby pobierała zawsze to co jest potrzebne.

--------------------
+Quote Post
piotr94
post 24.07.2010, 10:59:22
Post #5

-----

jeśli robisz moduły, to wtedy przypisujesz zestaw funkcji do danego modułu.
masz np. moduł modules/module.cos_tam.php a funkcje do niego masz w pliku functions/modules/functions.cos_tam.php
Wszystko tez zależy od skomplikowania danego projektu - czasem nie opłaca się robić systemu ładowania funkcji itd. Ale tu w decyzji pomoże Ci tylko zdrowy rozsądek

--------------------
http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;)
+Quote Post
erix
post 24.07.2010, 12:06:23
Post #6

Grupa: Moderatorzy

Cytat
z tego co gdzieś czytałem, parser php ładuje wszystkie funkcje z pliku, nawet te, które są nie używane. Czy to prawda?

Tak.

Cytat
Jeśli tak, to czy bardziej opłaca się rozrzucić funkcje po wielu plikach i ładować tylko te, które rzeczywiście są potrzebne czy mimo wszystko trzymać wszystkie funkcje w jednym pliku (nie przeszkadza mi to, że może być ich dużo).

Zależy od sytuacji. Jeśli nie masz akceleratora zainstalowanego z interpreterem, wówczas lepiej się skłaniać do wrzucania jak największej liczby metod w jeden plik (oczywiście, w granicach rozsądku). Jeśli masz akcelerator - tu już jest tylko kwestia wygody.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
MacDada
post 26.07.2010, 15:38:16
Post #7

-----

Jak pisałem to pytanie to robiłem projekt jeszcze funkcyjnie, ale poczytałem trochę o wzorcach projektowych, przeleciałem dokumentację OOP w PHP i postanowiłem używać obiektów i MVC. Tak więc sposób z autoloaderem podany przez Pilsenera na pewno znajdzie u mnie zastosowanie.

Pozdr. i dzięki za odpowiedzi.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.07.2025 - 19:08