![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 1 Dołączył: 10.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki mały problemik: wszędzie ( w całej mojej bazie) gdzie występuje kalafior chciałbym zamienić to na gruszka Mógłbym zapisać całą bazę na dysk, otworzyć notatnikiem, wybrać zastąp i zastąpić kalafior na gruszka. Ale sądzę, że jest jakiś bardziej cywilizowany sposób. Czytałem o funkcji replace, ale jak jej użyć? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Czytałem o funkcji replace, ale jak jej użyć? Tak, jak masz to podane w manualuhttp://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/str...unction_replace tylko u ciebie ma być UPDATE |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 1 Dołączył: 10.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
UPDATE nazwa_tabeli SET nazwa_pola1=wartosc_pola1, nazwa_pola2=wartosc_pola2 [WHERE warunek] UPDATE nazwa_tabeli Ale ja chcę całą bazę zamienić Mam kilkanaście tabel, nie chce wpisywać co chwilę innej. Da się zupdatować te wyniki dla całej bazy? Ten post edytował xamrex 22.07.2010, 15:11:55 |
|
|
![]()
|
|
kilkanascie tabel? Toż to w mig podstawisz ich nazwy.
Mozesz napisac skrypt np. php, ale to zajmie wiecej niz ręczne podstawienie tych kilkunastu nazw (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
To wyeksportuję tę bazę i zamienię notatnikiem
Tabel mam dokładnie 92 Więc trochę roboty by z tym było . |
|
|
![]()
|
|
Cytat Mam kilkanaście tabel Cytat Tabel mam dokładnie 92 (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Staraj się na przyszłość trzymać chociaż w przybliżeniu rozmiaru danych to będzie można jakoś mysleć nad sesnsowną pomocą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co za problem wyciągnąć nazwy tabel z inforamtion_schema i w pętli puścić 92 zapytania? Na pewno mniejszy niż eksport i zamiana w notatniku.
Swoją drogą nasuwają się pytanie: co to za struktura, że trzeba jakąś wartość zmienić aż w tylu miejscach. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 00:43 |