![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 32 Dołączył: 20.01.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Chcę pobrać dane z dwóch tabeli przy użyciu LEFT JOIN. Jednakże, chcę pobrać WSZYSTKIE dane z obu tabel, ale nazwy pól się w nich powtarzają.
Czy mogę w jakiś sposób dodać do nazw pól z drugiej tabeli prefix - tak, aby nie wymieniać ich wszystkich z osobna, ale zrobić to jakoś automatycznie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz skorzystac z AS
do LEFT JOIN bedzie cos takiego tabela1.pole AS polaA, tabeladodatkowa.poleuzupelniajace AS resztadanych mam nadzieje ze nie zagmatwalem za bardzo Ten post edytował Agape 17.07.2010, 20:32:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 32 Dołączył: 20.01.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Dobra, nic mi nie pomogłeś. To co mi podałeś to wiem.
Ja chcę pobrać od razu WSZYSTKIE (czyli coś jak "SELECT `tabela`.* ...") tylko do tego chcę dodać prefix (czyli wszystkie pola z `tabela` miałby by od razu ustawiony prefix w postaci np. "prefix_pole") |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie doczytalem. W takim razie nikt ci nie pomoze bo obecna wersja mysql nie daje takiej mozliwosci. Jedyne wyjscie to albo wpisac pola z reki albo jezeli moga sie zmieniac pobrac je z bazy i w tedy kombinowac z AS.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:45 |