![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki fragment kodu. Jak za pomocą sesji dostać się do zaznaczonego pola. W tym przykładzie domyślnie zaznaczane jest pole 5 i to działa bez problemu a np: jeśli użytkownik kliknie 9 i później wróci na stronę chce żeby za pomocą sesji domyślnie była zaznaczona 9.
-------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 32 Dołączył: 20.01.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Porównujesz $b z tym co masz w sesji (chociaż czy ty to w ogóle gdzieś obsługujesz przez $_POST lub $_GET?), i jeśli obie wartości są sobie równe, dodajesz do option po prostu "selected" (dopisujesz ciąg).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki działa
![]()
Dla radio działa natomiast:
-------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja w formularzach zazwyczaj robię sobie zmienną tablicową, która przechowuje wartości formularza, nazwijmy ją $fields i od razu nadaję wartości domyślne.
$fields = array( 'pole1' => 'default', 'pole2' => 'default' ); Jakiekolwiek działania z użyciem GET lub POST modyfikują mi ją, dzięki czemu zawsze jest aktualna i mogę sobie ją wyświetlać, modyfikować czy inne cuda robić. Takie podejście załatwia mi wiele problemów, w tym z wartościami domyślnymi, rozpoznawaniem inserta od update, dzięki czemu pisze jedną zwartą obsługę forma, niezależnie od tego czy jest to dodawanie czy edycja danych. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:51 |