![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Mam parę tabel w bazie, gdzie używam InnoDB oraz tabele "uzytkownicy" jako MyISAM - teraz chciałbym się zapytać jeśli chodzi o relacje (LEFT JOIN/INNER JOIN) tych dwóch typów tabel; - Czy podczas łączenia InnoDB z MyISAM może dojść do jakiś przeszkód (?) i przez to czas zapytania wydłuży się? Krótko mówiąc chodzi mi tutaj o optymalizacje. Kod Przykład: | news_id | news_title | news_autor | news_tresc | // InnoDB | user_id | username | user_password | user_email | // MyISAM > select n.*, u.* from newsy as n left join uzytkownicy as u on(u.user_id=n.news_autor); |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powinno być jakiś większych problemów... nasuwa się jedynie pytanie - dlaczego tabela użytkowników to MyISAM, który przy pokazanej strukturze bazy jest prawdopodobnie gorszym rozwiązaniem?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Crozin możesz powiedzieć dlaczego w tym wypadku MyISAM jest gorszy (prawdopodobnie)?
Ja tak samo robię. Kiedy tabela gdzieś jest użyta w transakcji -> InnoDB, inaczej -> MyISAM. InnoDB jest przecież wolniejsze od maszyny MyISAM |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
InnoDB to nie tylko transakcje. Nie chce mi się w tej chwili przytaczać argumentów za/przeciw jednemu i drugiemu. Oba mają kilka zalet względem drugiego - w sieci jest pełno porównań. Z reguły to co oferuje InnoDB jest ważniejsze niż niewielka przewaga MyISAM przy odczycie danych (szczególnie na względnie niewielkich tabelach, gdzie ta różnica jest praktycznie nieodczuwalna).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Polecam zapoznać się z pełną tabelą możliwości myisam i innodb i dopiero potem porównywać. Czy innodb jest wolniejsze? Zależy w jakich przypadkach i konkretnych zastosowaniach.
Co do odpowiedzi na pytanie autora, nie powinno być żadnych problemów Ten post edytował wookieb 8.07.2010, 12:12:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK dzięki Panowie za odpowiedź, temat można zamknąć.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 20:59 |