![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałem zabrać się do napisania skryptu logowania. Żeby zorientować się co i jak popatrzyłem sobie jak sie pisze proste skrypty logowania i zrodziło się we mnie pytanie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) . Gdy pisałem skrypt rejestracji powiedziano mi żeby stworzyć pole active gdzie user po aktywacji emailowej jesli jest zalogowany ma wartosc 1 a jesli nie to ma wartosc 0. Przed aktywacją przechowuje tam losowy string aktywacyjny. I teraz pytanie... Po co zmieniać w bazie danych w polu active wartosci z 0 na 1 jesli uzytkownik sie loguje, skoro wszystko może sie odbywac w sesjach? Czyli ze dla sesji przypisuje 1 gdy uzytkownik jest zalogowany a 0 jesli nie. Bardzo mnie to nurtuje bo nie wiem już jak mam przeprowadzać logowanie bezpieczną wydajną metodą. Będę wdzięczny za każdą pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaraz, zaraz. Przecież aktywację email przeprowadza się raz i tę wartość także zmienia się raz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2009 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dokładnie Aktywacja email przeprowadza się tylko raz jeżeli użytkownik ma wartość 0 to nie będzie mógł korzystać w pełni z konta a jeżeli ma wartość 1 to już może normalnie korzystać. Więc tutaj nie ma co się bawić sesjami bo to jest wyłącznie jeden warunek sprawdzający czy czy konto zostało aktywowane czy też nie. A na sesjach przeprowadzasz resztę logowania.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 56 Dołączył: 3.11.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co zmieniać w bazie danych w polu active wartosci z 0 na 1 jesli uzytkownik sie loguje, skoro wszystko może sie odbywac w sesjach? Może, żeby potem dodać licznik, który pokazuje ile osób jest zalogowanych. Ale wtedy byś musiał napisać auto zmianę na '0' po np. X minutach bezczynności. Bo ktoś się nie wyloguje tylko zamknie przeglądarkę i będzie pokazywać, że jest zalogowany. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
aha czyli cos mi sie poprzestawialo? Czyli wartosc z pola active wykorzystuje w skrypcie tylko do tego zeby sprawdzic czy uzytkownik ma aktywne konto tak?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 4 Dołączył: 30.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po aktywacji możesz z każdym odświeżeniem strony, ładować do bazy timestamp ostatniego wyświetlenia, i możesz sobie napisać przez to ładne statystyki real-time.
A i prosty (jedno zapytanie do bazy) wskaźnik online, będzie dokładniejszy, i nie będzie wymagał po np. minucie wrzucania 0 do `active`. Pozdro! |
|
|
![]()
|
|
a jeszcze przy okazji zapytam... Jaka jest idea szyfrowania hasla metoda sha1(); ? Po co to robić? I czy zaszyfrowane haslo ma zawsze 40 znaków?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jeszcze przy okazji zapytam... Jaka jest idea szyfrowania hasla metoda sha1(); ? Po co to robić? I czy zaszyfrowane haslo ma zawsze 40 znaków? Mozesz md5 , zawsze ma 40.A poco to robic?Sam sobie odpowiedz;p Adis raczej haseł. Ten post edytował gigzorr 3.07.2010, 10:36:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2009 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Idea szyfrowania jest taka żeby osoba która włamie się na stronę nie mogła sprawdzić loginów użytkowników do strony.
|
|
|
![]()
|
|
A login tez szyfrować? Czy tylko haslo? Bo jak login bede szyfrowal to bedzie troche problem z wyswietlaniem nazwy uzytkownika
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
haslo tylko ><
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc ^^
Ten post edytował Savail 3.07.2010, 12:45:02 |
|
|
![]()
|
|
A login tez szyfrować? Czy tylko haslo? Bo jak login bede szyfrowal to bedzie troche problem z wyswietlaniem nazwy uzytkownika (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) A jak chciałbyś wyświetlić hashowany login? Warto do hasła dodać soli, użyj wyszukiwarki forum, to zobaczysz co to, po co i czy warto (a warto). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 437 Pomógł: 42 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aha czyli cos mi sie poprzestawialo? Czyli wartosc z pola active wykorzystuje w skrypcie tylko do tego zeby sprawdzic czy uzytkownik ma aktywne konto tak? Można to też wykorzystać w inny sposób - jeżeli na 1 konto może się zalogować 1 osoba w danym czasie. Jeżeli jest 0 to user nie jest zalogowany, a jeżeli 1 to user jest zalogowany i przy logowaniu wywala błąd. Można kombinować z tym - i oczywiście w innym polu takie dane przechowywać np.: isOnline |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 23:15 |