![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie!
Mam pewien problem. Myślę, że rozwiązanie jest bardzo proste, ale ja niestety jego nie znam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Mam więc zapytanie: $query = mysql_query("select id from galeria where pole='$inne[id]' order by id") I chcę odwołać się do powiedzmy szóstego z kolei wyniku zwróconego przez to zapytanie... Coś w rodzaju: $zrob = mysql_fetch_array($query); print "$zrob[id][6]"; Oczywiście to co napisałem nie działa... Więc co zrobic, zeby działało? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Z góry dziękuje za pomoc! Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysql_query("select * from galeria where id='6' ");
jesli masz w bazie pole id i chcesz to ktore ma numer 6 a jesli ktorekolwiek szoste niezaleznie ile co z czego pobierasz to $i = 0; //dla pewnosci // ponizej dopasuj sobie nazewnictwo bo pisalem z pamieci while($row = mysql_fetch_array($result)) { if ($i == 6) { print("pole szoste"); exit; } else { $i++; } } nie wiedzialem o co ci dokladnie chodzi w pytaniu, mam nadzieje ze pomoglem , pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zalew: Niestety nie o to mi chodziło... Jakby to wytłumaczyć...
Gdybym napisał while($rekord = mysql_fetch_array($query)) { print "$rekord[id]<br>"; } to wtedy wyświetli mi wszystkie wpisy. Gdybym wpisał print mysql_fetch_array($query); to wtedy wyświetli mi się tylko ostatni wpis. A mi chodzi o to, zeby wyświetlić jeden wpis wybrany ze środka (np. szósty)... mam nadzieje, ze rozumiecie o czym mowie... Jeszcze raz z góry dziekuje za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2003 Skąd: Mińsk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien, czy o takie rozwiązanie Ci chodzi, ale ...
Cytat $query = mysql_query("select id from galeria where pole='$inne[id]' order by id");
I chcę odwołać się do powiedzmy szóstego z kolei wyniku zwróconego przez to zapytanie... Ja zrobiłbym to w sposób następujący: Kod $query = mysql_query("SELECT id FROM galeria WHERE pole = '$inne[id]' ORDER BY id LIMIT 6, 1");
Wówczas: 6 - oznacza, że wynik zostanie podany począwszy od pozycji 6 1 - w tym przypadku określa, ile ma być pokazanych wyników, począwszy od 6. Tobie chyba chodziło o wskazanie JEDNEGO wyniku, więc powyższy kod będzie jak najbardziej właściwy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
lepszego rozwiazania chyba nie ma
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:28 |