Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czysty i piękny kod
nmts

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam ochotę na książkę, która nie będzie uczyła konkretnego języka, a ogólnie efektywnego/efektownego programowania.

http://helion.pl/ksiazki/czysty_kod_podrec...rtin,czykod.htm

Co o niej sądzicie? Z tego co przeczytałem książka opisuje na przykładzie Javy, ale chyba nie znając języka jestem w stanie z niej czerpać?

I inna: http://helion.pl/ksiazki/piekny_kod_tajemn...lson,szppps.htm
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 7)
bolverk

-----

Do posiadania czystego i pięknego kodu nie są potrzebne żadne książki. Wystarczy przestrzegać kilku reguł: zawsze komentować swój kod w etapie jego tworzenia, pamiętać o wcięciach w kodzie, oraz stosować się do jednego z dwóch styli kodowania:

oto pierwszy styl:
Kod
<?php
if(something){
               //tutaj kod
   )
?>

oto drugi styl:
Kod
<?php
if(something)
{
      //tutaj kod
}
?>

Ja osobiście koduję w tym drugim. Ważne jest żeby trzymać się swoich konwencji. Jeśli przykładowo stosujesz nazwy zmiennych przez dodawanie duzych liter np $MyVar lub przez podkreślniki np $my_var to stosuj się do uprzednio określonych przez ciebie konwencji. To jest prosty przepis na czysty i piękny kod.
+Quote Post
nmts

-----

Gdyby było przeciwieństwo "Pomógł" to byś je dostał. Myślę, że książka zawiera dużo więcej (być może ciekawych) informacji wykraczających poza zakres formatowania i nazewnictwa. Do nauki języka książki potrzebne też nie są. Piszesz o komentowaniu, a książka z tego co przeczytałem właśnie sugeruje jak tworzyć kod, aby posiadał jak najmniej komentarzy. Poza tym Twój post nic nowego nie wniósł do mojego życia. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ten post edytował nmts 13.06.2010, 08:39:19
+Quote Post
frytek92

-----

Cytat(bolverk @ 13.06.2010, 01:26:03 ) *
Ja osobiście koduję w tym drugim. Ważne jest żeby trzymać się swoich konwencji. Jeśli przykładowo stosujesz nazwy zmiennych przez dodawanie duzych liter np $MyVar lub przez podkreślniki np $my_var to stosuj się do uprzednio określonych przez ciebie konwencji. To jest prosty przepis na czysty i piękny kod.

Zgadzam się z moim przedmówca nic nie wnosisz to tematu a to o czym mówisz jest małym elementem i myślę ze jak piszemy nazwę zmiennej to nie piszemy jej tak : $MyVar tylko $myVar myślę ze jesteś osoba która powinna sobie tą książkę kupic (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Apropo książki sam się zastanawiam nad kupnem bo naprawdę może sie przydać że zawiera przykłady z javy myślę ze nie ma żadnego problemu bo to tylko przykłady z których możemy sie nauczyć a po za tym autor je opisuje poprzez co książka jest wskazana do wszystkich języków programowania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pozdrawiam
+Quote Post
-=Peter=-

-----

@bolverk - jeśli jakość kodu oceniasz jedynie po konwencji formatowania to masz na ten temat płytkie doświadczenie i wiedzę. Jest wiele czynników które składają się na dobrą jakość kodu, m. in.
- konwencje formatowania
- konwencje nazewnicze
- sposób pisania funkcji, klas
- odpowiedni układ kodu
- rozbijanie kodu na wiele małych fragmentów
- wyeliminowanie jakichkolwiek powtórzeń (pomaga w tym poprzedni punkt)
- eliminowanie/minimalizowanie zależności między modułami
- pisanie tylko niezbędnych komentarzy, tam gdzie sam czytelny kod już nie wystarcza. Nie pisanie komentarzy dla samej idei komentowania
- pisanie testów, bo bez testów refaktoring (czyli w dużej mierze zamienianie kodu na lepsze) jest trudny i ryzykowny

Każdy z w/w czynników i wiele innych jest opisany w książce "Czysty Kod", którą polecam. Książka "Piękny kod" również wydaje się ciekawa, aczkolwiek jej nie czytałem więc żadnej rekomendacji wystawić nie mogę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Cytat
Z tego co przeczytałem książka opisuje na przykładzie Javy, ale chyba nie znając języka jestem w stanie z niej czerpać?

Tak, aczkolwiek część treści (ok 1/5) nie będzie adresowana do Ciebie, np. sposób pisania programów wielowątkowych, elementy specyficzne dla javy (np. import pakietów, zastępowanie stałych klasowych wyliczeniami, przykłady z J2EE które mogą nie być dla Ciebie do końca zrozumiałe).
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Zgadzam się z moim przedmówca nic nie wnosisz to tematu a to o czym mówisz jest małym elementem i myślę ze jak piszemy nazwę zmiennej to nie piszemy jej tak : $MyVar tylko $myVar myślę ze jesteś osoba która powinna sobie tą książkę kupic

@frytek bez urazy ale ten Twoj post można porównać treściowo tak samo dobry jak post osoby która w tym poście krytykujesz...
Nie przeczytałeś ze zrozumieniem jego słów i je wypaczasz. bolverk pisał o trzymaniu się konwencji, którą się wybierze. $MyVar to był tylko przykład jednej z wielu konwencji.
Kolejna sprawa: to ze ty stosujesz $myVar to nie jest powód by komuś ją narzucać jako jedyną słuszną. $myVar, $MyVar, $my_var to są różne konwencje. bolverk napisał jedynie że jak już się na którąś zdecydujesz, to należy się jej trzymać a nie mieszać.
+Quote Post
frytek92

-----

Cytat(nospor @ 14.06.2010, 08:43:26 ) *
@frytek bez urazy ale ten Twoj post można porównać treściowo tak samo dobry jak post osoby która w tym poście krytykujesz...
Nie przeczytałeś ze zrozumieniem jego słów i je wypaczasz. bolverk pisał o trzymaniu się konwencji, którą się wybierze. $MyVar to był tylko przykład jednej z wielu konwencji.
Kolejna sprawa: to ze ty stosujesz $myVar to nie jest powód by komuś ją narzucać jako jedyną słuszną. $myVar, $MyVar, $my_var to są różne konwencje. bolverk napisał jedynie że jak już się na którąś zdecydujesz, to należy się jej trzymać a nie mieszać.

Mój błąd po prostu zirytował mnie fakt że ludzie podchodzą w sposób lekceważący do czytelności kodu, dlatego uważam że w książkę naprawde warto zainwestować (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Mikz

-----

Ja ze swojej strony polecę, w kwestii nauki pisania czytelnego kodu, studiowanie źródeł innych projektów. Wielokrotnie znalazłem w źródełkach bogactwo pomysłów co do tego jak kod tworzyć przejrzyście, czytelnie i tak aby był łatwy w modyfikacji. Mam nadzieję że nie zostanę za tą poradę zlinczowany (wcale nie twierdzę że studiowanie źródeł to klucz do sukcesu, po prostu uważam że jest to przydatne) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Swoją drogą książka może być ciekawa, chociaż szkoda że nie traktuje stricte o PHP.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:40