![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tematu podchodzę już drugi raz, niestety poprzednicy którzy podjęli się wykonania z tego forum zawiedli. I zostałem na lodzie. Obecnie grunt pali się pod nogami i termin wykonania jest 21 dni + 7 na poprawki. Sposób rozliczenia najelepiej Rachunek lub FVAT ew. Umowa zlecenie o dzieło. Jako, że dopiero zaczynamy i nie mamy zbyt wielkich funduszy oferty przekraczające 1000zł netto będą odrzucane.
Projekt graficzny jest i jest już zakodowany do HTML+CSS zostaje tylko oprogramowanie. (IMG:http://www.cxnet.pl/stegna.jpg) Przybliżone funkcjonalności reszta na priv. Panel zarządzający z podziałem użytkowników zarządzających (redaktorów) i prostym przydziałem tego co mogą w nim klikać. Czyli rozróżniamy użytkowników do działania w panelu (redaktorów) i użytkowników zwykłych czyli każdy człowiek. Każda podstrona, żeby była do edycji fajnym edytorkiem w formie worda, dodawanie zdjęć, linków podstron... Tak, żeby usiadł stażysta i mógł wklepać nowy artykuł, zmienić godziny odjazdów pociągów, dodać zdjęcie do galerii czy poprawić tekst lub dodać jakiś link w historii. Wydaje mi się, że najbardziej rozbudowanym tematem będzie system artykułów z możliwością dodawania kategorii. Więc może powiem po pozycjach menu: Historia - zwykła podstrona z historią zdjęcia opisy... Taki jeden duży artykuł Forum - tylko guzik będzie podpięte zewnętrzne Mapa - to samo co historia komunikacja - podobnie co historia tylko kilka podstron rozkłady PKP, PKS... Galeria - tu trzeba by stworzyć jakąś prostą estetyczną galerię zdjęć z podziałami na kategorię, możliwością oceny zdjęć i komentarzy kontakt jedna podstrona reklama jedna podstrona kwatery - link do zew. serwisu współpraca - jedna podstrona Do tego chciałbym, żeby był podpięty dobry system statystyk może być jakiś darmowy google analytics, abym miał możliwość łatwej kontroli która podstrona jest odwiedzana i ile skąd i jak... Jakiś prosty rotator banerów w 3-4 miejscach na stronie. galeria z podziałem na kategorie, komentarze ocenianie Możliwość dodawania i tworzenia prostych sond. Szukajka. Pogoda dotycząca Stegny na głównej w małej ramce, ew. po kliknięciu większą szczegółową jakiś gotowiec. Możliwość logowania się użytkowników... taki prosty system mailowy między użytkownikami takie Prywatne wiadomości. Żeby ja także mógł rozesłać do wszystkich informacje. Użytkownik po zalogowaniu ma dostęp tylko do dodawania ogłoszeń. Chyba, że system mailowy da się zintegrować z forum. Bardzo prosty system ogłoszeń, żeby klient założył konto i miał możliwość wpisania prostego ogłoszenia z podziałem na kategorię... Sprzedam auto... itp... opis zdjęcie, nazwa, cena itp... Prosty katalog firm: nazwa, adres, nip telefon ew. jedno zdjęcie Archiwizację bazy danych do pliku z poziomu panelu Instalacja phpBB lub innego forum na serwerze i integracja ze stroną aby było jedno logowanie i, żeby na stronie pokazywało 5 ostatnich wpisów z forum. Wszystko odpalone na moim serwerze... Ten post edytował krzysiekj 8.06.2010, 10:40:09 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Cytat nie mamy zbyt wielkich funduszy oferty przekraczające 1000zł netto będą odrzucane. Ale co to obchodzi wykonawce? Coś musi kosztować odpowiednia kwote a za tyle to mozesz sobie wziac dzieciaka z gimnazjum, który będzie Ci się z tym męczył w cholere długo i w dodatku zrobi to źle. Zastanów się co ty piszesz bo na litość to raczej nas nie weźmiesz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Obecnie grunt pali się pod nogami i termin wykonania jest 21 dni + 7 na poprawki. (...) Jako, że dopiero zaczynamy i nie mamy zbyt wielkich funduszy oferty przekraczające 1000zł netto będą odrzucane. Pierwsze zdanie sugeruje, że szukasz podwykonawcy do projektu, na który się porwałeś bez odpowiednich umiejętności. Z drugiego zdania wynika, że to projekt dla ciebie. Skąd takie rozbieżności? No i to co napisał ~wookieb: max 1000zł netto przy takiej liście wymagań? Kpina. Szukasz taniej siły roboczej, a nie programisty. Zapraszam na zlecenia.przez.net. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cytat Projekt graficzny jest i jest już zakodowany do HTML+CSS zostaje tylko oprogramowanie. Czyli nic nie ma, bo cięcie laya to 1% pracy nad projektem. Nie powinienem tego robić, ale poważnie rozważam usunięcie ogłoszenia. Niestety z autopsji wiem, czym się kończy zlecenie, gdy zleceniodawca nie ma pojęcia o branży i chciałbym oszczędzić takich doświadczeń innym.
Powód edycji: [Cysiaczek]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli nic nie ma, bo cięcie laya to 1% pracy nad projektem. Nie powinienem tego robić, ale poważnie rozważam usunięcie ogłoszenia. Niestety z autopsji wiem, czym się kończy zlecenie, gdy zleceniodawca nie ma pojęcia o branży i chciałbym oszczędzić takich doświadczeń innym. Dlaczego ogłoszenie ma być usunięte? bo jest wolny rynek i znajdzie się Gimnazjalista co zrobi za tą kwotę? Co Was to obchodzi jaka kwota. Jesteście drożsi to się nie odzywajcie. Nie szukam żadnego podwykonawcy. Jestem zleceniodawcą i szukam zleceniobiorcy. Właśnie otrzymałem info na priv, że jest chętny za tą kwotę. Ale nie dla Was to niepojęte. Wy byście chcieli 6000zł i różnicie się organizacją pracy i sztabem ludzi za których z mojego zlecenia zusy trzeba popłacić za całą firmę. Ale co to obchodzi wykonawce? Coś musi kosztować odpowiednia kwote a za tyle to mozesz sobie wziac dzieciaka z gimnazjum, który będzie Ci się z tym męczył w cholere długo i w dodatku zrobi to źle. Zastanów się co ty piszesz bo na litość to raczej nas nie weźmiesz. Jak Ciebie nie obchodzi to po co się odzywasz. Rozumiem, że szlag Ciebie trafia, że są ludzie, którzy wykonają takie coś za takie pieniądze i musisz się wyładować. Nie interesuje Ciebie moje zlecenie nie zabieraj głosu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A potem będzie
Cytat(krzysiekj) Do tematu podchodzę już drugi raz, niestety poprzednicy którzy podjęli się wykonania z tego forum zawiedli. I zostałem na lodzie. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale co Was to obchodzi? Juz nie raz były dyskusje o tym. Ostatecznie skończyło się na tym, że forum jako takie nie będzie ingerowało w takie oferty. Należy się tylko cieszyć, że oferta opiewa "aż" na sumę 1000zł, bo przecież doskonale wiemy, że pojawiały się podobne oferty już za 50zł (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Cytat A potem będzie NIe wykluczone. Nie wykluczone również że autor tego tematu zdaje sobie z tego sprawę - jaka płaca taka praca - nam nic do tegoJedyne co mi się tu nie podoba to dział - przenoszę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
No i będzie i co z tego, przy takiej kwocie zdaję sobie sprawę że jest to ryzyko. W końcu jednak się uda i ktoś zrobi i nie zapłacę 6tyś. Nie wciskaj więc ludziom kitu, że termin goni bo z takim podejściem to widzę, że będziesz to ciągnął do skutku aż się uda za ten 1k. Gdyby termin naprawdę cię gonił to byś zapłacił wręcz stawkę wyższą niż (że tak to ujmę) rynkowa. I na koniec mam pytanie: czy w jakikolwiek sposób rozliczałeś się z dotychczasowymi wykonawcami? Zapewne nie, nie pasowało ci/nie zrobili wszystkiego więc się pożegnałeś i tyle. Gdybyś płacił im kwotę adekwatną do wykonanej pracy (pod względem ilościowym i jakościowym) to w końcu zszedłbyś z pozycji pana i władcy. Nie wiem w jakiej formie dostawałeś dotychczasowe prace, ale jakaś forma rozliczenia chyba jednak by wypadała, prawda? Jeszcze jedno: dziwisz się, że tak się tutaj pieklimy, przecież nas to nie dotyczy, kto chce niech robi. Z jednej strony racja. Ale powiedz mi czy nie ruszają cię akcje wyzysku pracowników w hipermarketach? Możliwe, że nie więc w takim razie gratuluję fantastycznej znieczulicy i wprost kalekiej krótkowzroczności nie sięgającej dalej niż czubek własnego nosa/interesów. Tyle. Pozdrawiam. Ten post edytował phpion 8.06.2010, 13:14:38 |
|
|
![]()
|
|
Nie wciskaj więc ludziom kitu, że termin goni bo z takim podejściem to widzę, że będziesz to ciągnął do skutku aż się uda za ten 1k. Gdyby termin naprawdę cię gonił to byś zapłacił wręcz stawkę wyższą niż (że tak to ujmę) rynkowa. I na koniec mam pytanie: czy w jakikolwiek sposób rozliczałeś się z dotychczasowymi wykonawcami? Zapewne nie, nie pasowało ci/nie zrobili wszystkiego więc się pożegnałeś i tyle. Gdybyś płacił im kwotę adekwatną do wykonanej pracy (pod względem ilościowym i jakościowym) to w końcu zszedłbyś z pozycji pana i władcy. Nie wiem w jakiej formie dostawałeś dotychczasowe prace, ale jakaś forma rozliczenia chyba jednak by wypadała, prawda? Jeszcze jedno: dziwisz się, że tak się tutaj pieklimy, przecież nas to nie dotyczy, kto chce niech robi. Z jednej strony racja. Ale powiedz mi czy nie ruszają cię akcje wyzysku pracowników w hipermarketach? Możliwe, że nie więc w takim razie gratuluję fantastycznej znieczulicy i wprost kalekiej krótkowzroczności nie sięgającej dalej niż czubek własnego nosa/interesów. Tyle. Pozdrawiam. Termin goni, ale mogę go lekko naciągnąć. Tak rozliczałem się nie raz z ludźmi za drobne rzeczy, którzy odpowiadali na moje posty czy z tego forum czy z innego i nigdy nie było problemów. Faktycznie zdarzało się, że zleceniobiorca porzucił zlecenie bo (może go przerosło), ja nigdy nie byłem niewypłacalny. Kolego nie dziwię się, że się pieklicie bo sam działam w informatyce ale raczej w sprzęcie i mnie też wkurza np. allegro.pl, gdzie sprzedaje się sprzęt poniżej cen hurtowych. I co mam teraz każdemu pisać monologi jak jest a jak powinno być. Ja tracę przez allegro Wy tracicie przez Studenciaków i Gimnazjalistów jak to nazywacie. Trzeba sobie jakoś radzić. Jak na razie nigdy nie wybierałem najtańszych ofert tylko takie pośrodku bo zdaję sobie sprawę z różnych jakości wykonania. Powiem, że jedna z ofert opiewała na 300zł nie wiem co bym za to otrzymał. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 2 Dołączył: 9.09.2006 Skąd: Londyn/Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja Wam powiem, że zadanie super dla początkującego programisty... dobry wpis do CV, portal wygląda na taki, który trochę w necie powisi ale...
Jeśli nawet znajdzie się "pasjonat" (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) , który chce pracować miesiąc za ok 1,500 netto (1000 za 20 dni) jako programista. Nie będzie to raczej programista, który faktycznie potrafiłby takiego typu zlecenie w tak krótkim czasie wykonać. Osobiście zajmuję się tego typu zleceniami po godzinach, nawet założyłem firmę w tym celu i wiem, że zadanie jest niebanalne, a pieniądze banalne. I będzie znowu identyczna sytuacja, ze za 1000 pln, zleceniobiorca zauważy, że jest lawina wymagań i zrezygnuje ze zlecenia marnując Pański czas. Moim zdaniem, z całym szacunkiem, podstawia Pan sobie sam nogę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Matko... jak dla mnie to autor tematu ma tutaj rację. Nie chcecie brać się za to zlecenie - nie odzywajcie się. Fakt faktem to trochę mało jak na tyle wymagań w tak krótkim terminie, ale to jest taka typowa polskość - zbić, poniżyć, wyśmiać. Na zwrócenie uwagi autorowi tematu wystarczyłby jeden post, a dalsze są zbędne. Darujcie więc sobie przyjaciele, bo nie jesteście "twardzi" tylko najzwyczajniej w świecie wkurzający.
|
|
|
![]()
|
|
Wiesz co by było gdyby wszyscy przejawiali twoją postawę?
Pracowałbyś za 1500 zł i nie wiedziałbyś, że możesz zarobić więcej. Po prostu taki "wyzysk" trzeba piętnować. To, że wykonawca będzie miał przesrane na tym zleceniu to wiemy wszyscy, więc dlaczego mamy pozwolić by w ten sposób wykorzystywano ludzi? To się nazywa znieczulica, która RÓWNIEŻ powinna być piętnowana. |
|
|
![]()
|
|
Nie nazwałbym bym tego w ten sposób. To się nazywa WYZYSK. WYZYSK kolego jest wtedy jeśli do czegoś zmuszam. W tej chwili ja grzecznie pytam czy znajdzie się chętny. Właśnie chętny jest 1000zł netto podpisujemy umowę o dzieło i w razie nie terminowości lub nie wykonania zadziała prawo Polskie. A Ciebie boli dalej fakt, że ktoś Ci zabrał robotę za którą przytuliłbyś 5tysi albo lepiej. Życie i wolny rynek niestety. A ja liczę się z ryzykiem. |
|
|
![]()
|
|
Nie chcecie brać się za to zlecenie - nie odzywajcie się. Każdy ma prawo do wypowiedzenia własnego zdania, więc z jakiej racji tego zabraniasz? Darujcie więc sobie przyjaciele, bo nie jesteście "twardzi" tylko najzwyczajniej w świecie wkurzający. To nie czytaj. @autor: Sam przyznałeś, że rozliczałeś się z poprzednimi zleceniobiorcami. Czy w takim razie jest to dla ciebie opłacalne? Wydajesz kasę (pewnie śmieszne kwoty, ale zawsze to kasa) za coś, co nie nadaje się do wykorzystania i nadal jesteś w kropce. Nie lepiej zapłacić więcej, a otrzymać porządny produkt? "Biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy" - odnieś to do swojej sytuacji. WYZYSK kolego jest wtedy jeśli do czegoś zmuszam. http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyzysk Różnica jest jedna: brak przymusu. To co oferujesz to również wyzysk, ale za zgodą drugiej strony. PS: nie, nie rozpaczam, że możliwe, że umknęło mi dodatkowe zlecenie za Xk - i tak nie mam na nie czasu. Ten post edytował phpion 8.06.2010, 13:56:37 |
|
|
![]()
|
|
WYZYSK kolego jest wtedy jeśli do czegoś zmuszam. Fakt, złe słowo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A Ciebie boli dalej fakt, że ktoś Ci zabrał robotę za którą przytuliłbyś 5tysi albo lepiej. Życie i wolny rynek niestety. A ja liczę się z ryzykiem. (IMG:style_emoticons/default/baaasmiley.gif) Tak jak pisałem, znieczulica. Życzę Ci abyś zawsze kupował z sklepie zepsutą żywność, urządzenia psujące się po drugim uruchomieniu itd... Zajrzę za jakiś czas w ten serwis i pozwolę sobie PUBLICZNIE ocenić jak wygląda sytuacja. |
|
|
![]()
|
|
Fakt, złe słowo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/baaasmiley.gif) Tak jak pisałem, znieczulica. Życzę Ci abyś zawsze kupował z sklepie zepsutą żywność, urządzenia psujące się po drugim uruchomieniu itd... Zajrzę za jakiś czas w ten serwis i pozwolę sobie PUBLICZNIE ocenić jak wygląda sytuacja. Od razu zakładasz, że osoba która mi to wykona jest beznadziejna nie zna się i nic nie umie. To też nie w porządku. Może się okazać, że jest lepszym programistą od Ciebie i za jak to mówisz wyzysk otrzymam przyzwoity produkt. A że się dopiero rozwija dlatego jest tańszy bo nie płaci tak jak ty 800zł ZUSU |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście, że jest lepsza, ale w krainie czarów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
No nic, czekamy na wyniki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście, że jest lepsza, ale w krainie czarów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) No nic, czekamy na wyniki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To żyj dalej w krainie czarów i naciągaj biednych ludzi na grubą kasę. To nie będzie wyzysk. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 02:35 |