![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jako zaliczenie przedmiotu do czwartku muszę oddać bazę danych w mysql. Jestem na etapie projektowania:D Chce zrobić bazę sklepu. Zamieszczam schemat bazy, proszę o jego sprawdzenie. Będe bardzo wdzięczny za wszelką pomoc:)) ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ja mam 3 uwagi:
1. Do tabeli "ZAMÓWIENIA_szczegóły" dodałbym zwykły klucz główny AUTO_INCREMENT. W sumie nie da to nic konkretnego, ale jakoś bardziej by mi pasował właśnie taki klucz główny. 2. Czy na pewno chcesz móc przyporządkować produkt tylko do 1 kategorii? Chyba lepszym rozwiązaniem byłaby dodatkowa tabela łącząca produkty z kategoriami (tabela tzw. pivot). 3. Ograniczasz się tylko do 1 poziomu kategorii - nie zbudujesz na takim schemacie drzewa kategorii. No i może na koniec: nie używaj polskich znaków w nazwach tabel, bo kiedyś może się to zemścić ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za rady;] zaraz postaram się to poprawić. hmm ta dodatkowa tabela ma być między TOWARY i KATEGORIE tak? możesz mi wytlumaczyć jak zrobić tą tabele pivot:D?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
towary_kategorie: [id_towaru, id_kategorii]
Obie kolumny składają się na klucz główny, a każda z nich jest kluczem obcym do odpowiedniej tabeli. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To o czym pisze phpion to po prostu relacja wiele-do-wielu (n-n, many-to-many) - wklep taką wrazę w Googlea (dodaj jeszcze "MySQL") i masz jak na tacy wytłumaczenie co to jest, o co w tym chodzi, dlaczego tak, a nie inaczej i w końcu: jak to zrobić.
|
|
|
![]()
|
|
poprawiłem schemat, czy możecie mi powiedzieć co jeszcze ew jest nie tak;]?
![]() Ten post edytował swierzy 4.06.2010, 18:20:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:16 |