![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 1 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem. Do bazy dodaje date w za pomocą czas TIMESTAMP. ( dodaje mi cos takiego (20100603021521)) Chciałbym zrobic cos co porównuje czas aktualny oraz czas dodany do bazy i np. wywalało mi nieaktualne rekordy z bazy. np. po 24 godzinach od dodania. problem w tym, ze jak pobieram sobie z bazy czas i odejmuje go od czasu aktualnego mam czas w sekundach. jest jakas funkcja ktora pobierze czas odejmie go od czasu aktualnego i wyswietli mi czas normalnie? jak to zrobic z czasem na przełomie dni? (jak dodam czas do tabeli o 23 i o 1 bede chcial odjąc to mi wyjdzie na minusie..) jak to zakombinowac? Czy mógłby mnie ktoś nakierowac. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najelepiej uzywaj czasu w formacie Unixa:
. Dowolny string zawierajacy w sobie date/czas (nawet cos typu: "first monday next month") mozesz zamienic sobie na czas unixowy funckja strtotime. Tak wiec aby obliczyc roznice dat np. aby dowiedziec sie czy cos jest starsze niz 24h robisz tak:
Ten post edytował sadistic_son 3.06.2010, 07:27:51 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego nie zrobić tego już na warstwie bazy?
dates id | date
Poza tym, tak jak mówi @sadistic_son, przechowywanie czasu jako unix timestamp jest jak najbardziej okej i ułatwia operacje na nim -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 1 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki wielkie. teraz dodaje czas w funkcji unix timestamp i wszystko gra
![]() mam jeszcze jedno pytanie tak zeby nie zakladac nowego tematu. mam petle
jak zrobic łączną sumę tych wszystkich sum? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A innej pętli niż for nie znamy? Po co ta a zmienna $a?
-------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najelepiej uzywaj czasu w formacie Unixa... nigdy w zyciu, masz od tego formaty daty w bazie ![]() to: UNIX_TIMESTAMP -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:23 |