|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Hej,
mamy tablicę $a która ma elementów N (może być to dowolna ilość). Przykładowo 2: Każdy element tablicy może mieć wartość obecnie ustawioną lub wartości z tablicy $y: Jak uzyskać wszystkie kombinacje? Czyli w w/w przykładzie:
Konieczne jest zachowanie kolejności elementów z tablicy $a, czyli kombinacje "ba", "b*" nie są prawidłowe (kolejność wyniku nie ma znaczenia). Tablica $a może mieć dowolną ilość elementów. Skrypt nie powinien też polegac na dlugosci wartosci elementow tablicy (bo niekoniecznie musza to byc tylko 1-znakowe wartosci). Jak to można oprogramować? Proszę o pomoc. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
A to nie była przypadkiem wariacja bez powtórzeń?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%)
|
nie kumam o co chodzi. jeśli nie potrafisz opisać zagadnienia to wykonaj to zadanie na piechotę i wrzuć jeszcze raz na forum. wszystko idzie oprogramować jeśli wiadomo o co chodzi.---podaj całkowity przykład(rozwiązanie) na trzech lub czterech elementach. POZDRAWIAM.
a może chodzi o wszystkie podzbiory? Ten post edytował celbarowicz 2.06.2010, 23:04:16 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
nie kumam o co chodzi. jeśli nie potrafisz opisać zagadnienia to wykonaj to zadanie na piechotę i wrzuć jeszcze raz na forum. wszystko idzie oprogramować jeśli wiadomo o co chodzi.---podaj całkowity przykład(rozwiązanie) na trzech lub czterech elementach. POZDRAWIAM. a może chodzi o wszystkie podzbiory? $a z 4 elementami: $y dla uproszczenia tym razem z 1 elementem: oczekiwany wynik:
czyli - w zasadzie łaczenie elementów tablicy $a (1 wynik) + kombinacje z zastępywaniem każdej wartosci tablicy $a przez wartosci z tablicy $y @erix, nie wiem - wstępnie własnie czytam, ale chyba to nie to - sprawdzę, ale dzięki za jakąś wskazówkę W zasadzie jak to już w takiej kolejności wypisałem to sam sobie poradziłem - tylko 3 pętle w php :-) Nie taki diabeł straszny :-) Dzięki celbarowicz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Mattius 3.06.2010, 08:16:25 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 20:38 |