![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem ponieważ kod napisany w pajączku wyświetla się poprawnie a gdy otworze tan sam kod w notepad++ jest pełno nowych pustych linni.
a w zwyklym notatniku za miast nowych linii są kwadraciki (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Każdy może mieć inną interpretację znaków końca linii. ustal jeden format i jeden edytor i trzymaj się go. Mi też skakanie pomiędzy edytorami tak skutkowało. na szczęście w Notepad++ możesz ustalić jaki standard ma stosować.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tym że ja zajmuje się kodowaniem www od strony php/mysql i używam notepada++ a koleś który zajmuje się wyglądem strony html/grafika używa pajączka :/
Może da się coś ustawić w tym i tym edytorze aby było dobrze (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) ten plik kktóry on mi wysyła jest w UTF-8 Ten post edytował matiszon 26.05.2010, 20:25:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No przeciez thek ci powiedział co macie zrobic....
Macie uzywac tego samego standardu konca linii - zapewne mozna i tu i tu to ustawic. Koles pewnie uzywa standardu windows (\r\n) zas twoj notatnik standardu linux (\n). Uprzedzając pytanie: tak, na windowsie edytory też mogą uzywac standardu linux do zapisu nowych linii (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykładowo dla kodowania utf-8 (bez 'bom'), oraz przy ustawionych formacie znaków końca linii na "Windows" ustawiasz:
Notepad++: menu: Format->koduj w UTF-8 (bez BOM) lub Ustawienia->Preferencje, w zakładce Nowy dokument wybierasz Kodowanie: UTF-8 bez BOM, oraz Format: Windows. W pajączku tworzysz nowy serwis, w którym podajesz ścieżki do folderu głównego (serwisu), w którym edytowałeś plik w Notepad++. Następnie w menu: Serwisy->Własności serwisu->Własności serwisu wybierasz zakładkę dokumenty i ustawiasz: Domyślne kodowanie dokumentów w serwisie: UTF-8, Domyślne kodowanie znaków końca linii w serwisie: CRLF (DOS/WINDOWS) Przy takich ustawieniach edytujesz dokument bez problemu w obydwu edytorach. Myślę, że można także w pajączku ustawić kodowanie i format znaków końca linii dla pojedynczego dokumentu, ale to musisz posprawdzać (sam zainstalowałem przed chwilą demo pajączka, żeby przetestować jego możliwości). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:56 |