![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2010 Skąd: Kraków/Wężerów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich serdecznie!
Jestem tutaj zupełnie świeżutki i od razu proszę o pomoc... Otóż jest tak - właśnie pracuję na nową wersją strony mojej firmy i wpadłem na pomysł, żeby wstawić tam przeglądarkę ofert (nazwaną górnolotnie "sklepem" ![]() Poniżej kod:
dlaczego nie działa na serwerze, jeśli działa u mnie na krasnalu?? wiem... jestem zieloniutki, jednak według mnie powinno działać... Kompletny kod wyrzuciłem na www.pc4u.nazwa.pl/new W menu sklepu pod linkiem [info] jest phpinfo(); (wiem, nie powinienem tego tam dawać, jednak wrzuciłem dla ułatwienia poszukiwania błędu - będzie tam do poniedziałku, potem usunę)... Z góry wielkie dzięki za ewentualną pomoc! -------------------- Pozdrawiam
Tomek / fourup ________________________ Frontpage is not and never been WYSIWYG. (...) It was more like WYSIWTF. (userfriendly.org) Miód jest dla mięczaków! Twardziele żują pszczoły :D |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to może być kwestia global_registers, skąd bierzesz te wszystkie zmienne?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2010 Skąd: Kraków/Wężerów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za szybki odzew...
Linia 8 tworzy link, w który podaje parametr $kat (kategoria); Linia 44 (numeracja z kodu powyżej) tworzy link, i tam w parametrach jest podany $kat $id i $view. struktura katalogów: root > ... > shop > $kat > $id $view jest ustawiany na 1 jeśli trzeba wyświetlić pełny opis (jeśli kliknięto produkt, a nie kategorię). $kat określa wybraną kategorię produktów i jest podawany zgodnie z linkiem stworzonym w linii 8 (wartości od 0 do 9). $id określa produkt w danej kategorii (wybranej wcześniej) i jest podawany jeśli kliknięto przedmiot (link stworzony w linii 44) -------------------- Pozdrawiam
Tomek / fourup ________________________ Frontpage is not and never been WYSIWYG. (...) It was more like WYSIWTF. (userfriendly.org) Miód jest dla mięczaków! Twardziele żują pszczoły :D |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to może inaczej czy jak przekazujesz sobie dane między stronami to stosujesz przypisanie wartości do zmiennej z tablic $_POST, $_GET, $_SESSION?
przykładowo przekazujesz zmienną za pomocą url i robisz strona.php?zmienna=wartość to czy robisz $zmienna = $_GET['zmienna']; czy od razu używasz $zmienna bez tego przypisania i tak wcześniej działało a teraz nie? |
|
|
![]()
|
|
no... mea culpa...
po przeładowaniu nie pobieram wartości zmiennych z rewera... przekazanie zmiennych zrobiłem w linku (np.: http://www.pc4u.nazwa.pl/new/shop.php?kat=...d=0&view=1), ale po przeładowaniu ich nie pobrałem tylko nadal na nich operowałem... i działa mi to cały czas ale tylko na lokalnym kompie, gdzie mam odpalony wirtualny serwer (krasnal 2.7 z php 5.0.2), a ni działa mi na www... czyli muszę po każdorazowy przeładowaniu pobrać najpiwre wartości zmiennych... Dobrze kombinuję? -------------------- Pozdrawiam
|
|
![]()
|
|
czyli jednak jest to kwestia register_globals.
jeżeli przekazujesz sobie zmienne linkiem to musisz je wyciągnąć z tablicy $_GET czyli np. url: strona.php?zmienna1=a&zmienna2=b&zmienna3=c to abyś mógł z nich korzystać w kodzie musisz zrobić:
jeżeli dane przesyłałeś formularzem z ustawionym method='post' to dobierasz je poprzez:
a jeżeli zapisałeś je do sesji to odbierasz je:
mógłbyś oczywiście też ustawić global_registers na on na serwerze i wtedy Twój skrypt by działał ale ze względów bezpieczeństwa zaleca się, żebyś tego nie robił Ten post edytował tehaha 22.05.2010, 22:39:41 |
|
|
![]()
|
|
właśnie naniosłem poprawki... i na lokalnym przestało działać... na www też odmawia współpracy...
![]() teraz początek skryptu wygląda tak:
reszta została bez zmian. Ups! już widzę plamę... momencik... WOW! Działa!! Wielkie dzięki! A mnie jednak czeka jeszcze mnóstwo nauki... A wiesz... w moim wieku już nie wchodzi do głowy tak jakbym chciał. Ale, co tam - twardym trza być... ![]() Jeszcze raz dzięki! --- I to jest bardzo dobre podejście! Brawo : ) /~strife/ Ten post edytował strife 22.05.2010, 22:56:24 -------------------- Pozdrawiam
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
tak, zdążyłem załapać... ale już za późno i się edytowałem...
Raz jeszcze wielki dzięki! Temat chyba można zamknąć... ![]() -------------------- Pozdrawiam
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:07 |