![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam mam mały problem na który nie ma pomysłu mianowicie ,
Zrobiłem sobie paginacje i mam sobie w tablicy liczbe podstron np cos takiego.
po przetworzeniu wszystko mam jak chce czyli 1,2,3,4,5 (linki do podstron ) ale potrzebuje mieć np. tak 1,2,...,5 kiedy bedę na 5 to będę miał np 6,7,...,10 Chodzi mi po prostu jak dokleić te kropki -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
Jeśli moja odpowiedź jakoś Cię nakierowała lub pomogła kliknij Pomógł |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- użyj takiej funkcji, funkcja zwraca numery stron w postaci tablicy, z zaznaczeniem następnej, poprzedniej i aktywnej, jak to wyświetlisz i połączysz kodem HTML to już Twoja sprawa. Krótki opis parametrów: 1 - liczba rekordów, 2- liczba rekordów na jedną stronę, 3- rozmiar tablicy stron (szerokość paska nawigacyjnego), 4- numer aktualnej strony. Kiedyś znalazłem tą funkcję na tym forum i trochę ją ulepszyłem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
@Pilsener... Trochę przypomina moją, ale ma bardziej zamotaną strukturę
![]() Najprościej będzie autorowi jeśli zrobi tak, że będzie miał zmienne
I całość działań to: 1. Jeśli $stron = 1 to odpuść wyświetlanie paginacji sobie 2. Jeśli $stron > 1 to: a) Sprawdź czy $aktualna jest inna niż pierwsza (może to być 0 lub 1, zależnie jaką przyjąłeś ) i jeśli tak to zrób link do "Pierwsza" i "Poprzednia" ![]() - sprawdzaj czy strona pętli jest większa od 0 i mniejsza od $stron, bo tylko takim możesz utworzyć linki, - jeśli strona w pętli jest równa $aktualna, to ja jakoś oznacz, c) Sprawdź czy $aktualna jest inna niż ostatnia ($stron ) i jeśli tak to zrób link do "Następna" i "Ostatnia" Kluczem jest tu zdefiniować X i Y. U Ciebie X to aktualnie wybrana strona a Y to "szerokość w prawo" Chyba potrafisz tak napisać pętlę FOR by to zaakceptowała? ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
thek no ja mam identycznie tak jak napisałeś ale nie wiem jak zrobić te "kropki" zeby nie wyswietlac np 50 podstron i mieć kilka pierwszych i ostatnie np.
1,2,3,4,5,.....47,48,49,50 -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
Jeśli moja odpowiedź jakoś Cię nakierowała lub pomogła kliknij Pomógł |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:37 |