![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki kawałek kodu jak poniżej. Chciałbym aby instrukcja warunkowa zwracała napis "znaleziono" gdy znajdzie w bazie ludzi o podanym imieniu. Niestety ona zawsze zwraca ten napis czy podam imię znajdujące się w bazie czy nie. Proszę o zerknięcie na ten kod i napisanie co robię nie tak.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dziękuje za rade już działa (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) a co do tego isset to już o tym czytałem, że on zwraca bool. Mam w takim razie pytanko:
Dlaczego kiedy usunąłem isset przed: to wszystko jest ok ale kiedy usunąłem isset przed to zaczęła mi się wyświetlać notka Notice: Undefined index: wybor in G:\wamp\www\formularz.php on line 39
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
isset służy do sprawdzania, czy zmienna została zadeklarowana i zainicjowana (choćby pustą wartością). Czyli isset($_POST['wybor']) interpretujemy jako zapytanie - czy istnieje zmienna $_POST['wybor']. W Twoim przypadku należałoby użyć konstrukcji
Pokrótce możemy to zinterpretować jako zapytanie - czy istnieje zmienna $_POST['wybor'] i czy wartość tej zmiennej to 'szukaj'. Warunki są sprawdzane w takiej właśnie kolejności. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:59 |