![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem...
Otóż nie wiem, jak zrobić coś takiego, że mam np. plik skrypt.php. Po wpisaniu mojastrona.pl/skrypt.php?id=1 wykonywała by się funkcja o idzie 1... Da się tak zrobić? Jak tak, to jak? Proszę o dokładne wytłumaczenie, nie jestem zbyt dobry w php... Pozdrawiam ;> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 11 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 6 Dołączył: 31.12.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Switch jest naturalnym wyborem (jak najbardziej poprawnym), ale pamiętajcie koledzy że jest stosunkowo wolny w działaniu a rozwiązanie croc'a jest idealne przy założeniu odpowiedzniej struktury nazw funkcji.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też uważam, że switch jest lepszym wyborem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Przecież tych funkcji jest określona liczba. Wywoływania funkcji to jednak zbyt podatna na niebezpieczeństwo czynność, by ot tak sobie wywoływać ją po nazwie ze zmiennej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cytat pamiętajcie koledzy że jest stosunkowo wolny w działaniu Jak będzie miał ruch podobny do Facebooka, to się możesz zacząć switchem przejmować. Nie brnijcie w te bzdury o tym że echo jest szybsze od print, że ++$i od $i++ jest szybsze itd... To są całkowicie nieistotne w 99,99% serwisów opóźnienia. Pozdrawiam Przenoszę na Przedszkole |
|
|
![]()
|
|
Racja, ale akurat z ++$i to warto dla samej idei sobie wyrobić nawyk. Po co robić coś gorzej, skoro można tak samo, tylko lepiej? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ale w kwestii unikania pewnych konstrukcji, które są naturalne, ale wydają się komuś mało wydajne, to jest rzeczywiście przesada.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Fakt... Nie brnijmy, bo nawet niedawno czytałem na temat funkcji warunkowych w JS i się okazuje, że nawet if oraz switch da się optymalizować wywołaniami tablicowymi (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ogólnie jest tam nawet zalecenie dla dużych serwisów w stylu:
2-3 warunki - if else, if elseif mniej niż 10 warunków - switch więcej niż 10 - zagnieżdżone ify w ifach znaczne ilości - zaprzęgać tablice (wywołania indeksów tablicowych są w miarę szybkie i szybsze niż sprawdzanie switchem czy ifami dla dużej ilości możliwości). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 12:47 |