![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Od kilku godzin próbuję rozwiązać pewien problem... Posiadając taki oto plik html oraz arkusz styli
chciałbym aby warstwa 'menu' została tak rozciągnięta w prawo, aby w całości przykryła maincointainer. Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szerokość na 100%?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy ustawieniu szerokości na 100%, dopasowywana jest ona do szerokości warstwy header. Nie o to mi dokładnie chodzi.
Ten post edytował micbuc 18.05.2010, 17:01:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No a widzisz, żeby #maincointainer miał jakiekolwiek style?
|
|
|
![]()
|
|
Przy ustawieniu szerokości #menu na 100%, dopasowywana jest ona do szerokości warstwy #header (980px). Nie o to mi dokładnie chodzi.
Chciałbym aby ta wartość była płynna. Bo w chwili obecnej przy niskich rozdzielczościach #menu wychodzi poza #maincointainer, przy wysochich natomiast, nie dochodzi do krawędzi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem w czym problem, skoro #container i #header maja zdeklarowana taka sama szerokosc 980px.
Ale przede wszystkim powinienes zrobic to tak, aby tylko ten glowny pojemnik mial przypisana jakas szerokosc np 980px, a wszystko co jest w nim, czyli meny i header i foot, mialo "width: inherit;", czyli wartosc dziedziczona od rodzica. Latwiej wtedy zmieniac szerokosc, bo nie trzeba kazdemu elementowi pojedyncza ja przypisywac, tylko wystarczy temu nadrzednemu. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Kapuch za uwagi, już je wdrożyłem, jednak mój problem wciąż pozostaje nierozwiązany ;/
#maincointainer i #header nie mają tej samej szerokści. #maincointainer wypełnia całe okno przeglądarki, pływający #header tylko jego konkretną, centralną część. Moim celem jest "wypuszczenie" z #headera warstwy, która ma dopłynąć do prawej krawędzi przeglądarki. I nie wiem jak to zrobić (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki Kapuch za uwagi, już je wdrożyłem, jednak mój problem wciąż pozostaje nierozwiązany ;/ #maincointainer i #header nie mają tej samej szerokści. #maincointainer wypełnia całe okno przeglądarki, pływający #header tylko jego konkretną, centralną część. Moim celem jest "wypuszczenie" z #headera warstwy, która ma dopłynąć do prawej krawędzi przeglądarki. I nie wiem jak to zrobić (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Tak jak pisalem, dajesz glownemu kontenerowi interesujaca cie szerokosc, a wszystkiemu co wewnatrz jego, dajesz width: inherit; (jesli ma miec taka sama szerokosc jak glowny kontener).
Cos w tym stylu, pisze z glowy, moze cos byc zle, ale latwo bedzie ew. poprawic (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Teraz chcesz aby calosc przylegala do prawej krawedzi okna? A wiec dajesz temu glownemu kontenerowi wartosc margin: 0px 0px 0px auto; Powinno byc ok, pisze z glowy (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował kapuch 19.05.2010, 12:52:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:57 |