![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, na samym poczatku chciałbym poinformować że przegladałem forum i znalazłem bardzo dużo informacji, ale niestety nie potrafiłem ich wykorzystać w swoim formularzu.
A więc mój problem wyglada następująco. Mam zrobiony koszyk, z którego mam możliwość składania zamówienia. Zamówienie zrobiłem na dwa sposoby. Jak użytkownik jest zalogowany to dane do formularza są wstawiane automatycznie i użytkownik nie ma mozliwości edycji, więc tutaj nie potrzebuje sprawdzania danych. I drugi sposób: Jak użytkownik nie jest zalogowany to dane do zamówienia trzeba wprowadzać z palca i tutaj walidacja danych jest bardzo potrzebna, szczególnie email, ponieważ na adres mailowy jest wysyłana wiadomość dotycząca zamówienia. Oto kod od zamówienia.:
A to skrypt do którego leci zamówienie.
Wiem, że taki temat był poruszany nie pierwszy raz ale nie potrafie przełożyć tamtych rozwiązań na mój problem. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat . Jak użytkownik jest zalogowany to dane do formularza są wstawiane automatycznie i użytkownik nie ma mozliwości edycji, więc tutaj nie potrzebuje sprawdzania danych W wiekszym błędzie już być nie mogleś (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Co do sprawdzania: robisz if (empty(jakiespole)) die('Jol, ziom, wypelnij mnie'); najprostrza forma (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak ją opanujesz to przejdziemy dalej |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W wiekszym błędzie już być nie mogleś (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Pewnie chodzi Ci o to że dane można podstawić pod wartości GET w linku ? Faktycznie można tak pozmieniać dane ale tą strone robie do inż. wiec tylko ja będę z niej korzystał. co do tego ifa, to zrobiłem to tak:
I teraz jak pole imie będzie puste to wyswietli wiadomość i zatrzyma dlasze odczytywanie skyptu i niby wszystko jest OK ale ja swoja stronke robie na takiej zasadzie że w indexie mam zrobionego switcha w którym otwietam poszczególne strony, jest to dość wygodne rozwiązanie ale przez to kiedy na kompilator natrafi na polecenie die wtedy przestaje wgrywać reszte strony. A wygląda to tak: (IMG:http://iv.pl/images/99732993825924745652.jpg) Nie wgrywa się kod, który znajduje się pod poleceniem die Dzięki za szybką odpowiedź Ten post edytował Barcelona 17.05.2010, 11:28:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
die() przerywa działanie programu więc nic więcej po nim się nie wykona. Najlepiej będzie jeśli utworzysz sobie tablicę z błędami np.:
i podczas sprawdzania, jeśli dane są wpisane błędnie, dopiszesz do tablicy błąd np.:
Następnie sprawdzasz czy są jakieś błędy (rozmiar tablicy będzie > 0):
Tyle. Ten post edytował phpion 17.05.2010, 11:29:29 |
|
|
![]()
|
|
@phpion wiem że napisałeś to w bardzo jasny sposób ale troche gupie sie w tym.
Po I to twój skrypt sprawdza czy są puste pola
To wyświetla tylko informacje że instnieją puste pola ale skrypt pójdzie dalej i wyśle puste pola do bazy danych Ogólnie pomysł mi się podoba ale będę miał problemy z jego wdrożeniem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
// zrób coś bo wszystko jest OK
w to miejsce masz wstawic to co ma sie wykonac gdy wszystko jest ok. A ty tam zostawiles jak bylo a caly skrypt pewnie jak lecial nizej tak leci. |
|
|
![]()
|
|
Udało się zrobić przed pracą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Na szczęscie wszystko dobrze działa i teraz formularz sprawdza pola. Jeszcze raz dzieki za pomoc
Ten post edytował Barcelona 17.05.2010, 12:00:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 03:01 |