Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inne] Jak uruchomić IE7 i IE8 na Win XP sp1, żeby przetestować stronę?
AboutMe

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Czy ktoś zna jakiś sposób na uruchomienie IE7 i IE8 na windowsie xp z sp1? Jakąś wirtualną maszynę? Symulator?
Niech mi nikt tylko nie doradza browsershots.org

Ten post edytował AboutMe 8.05.2010, 14:32:39
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 15)
krzysztof_kf

-----

Proszę Linik
+Quote Post
gigzorr

-----

IeTester

/edit too late (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)

Ten post edytował gigzorr 8.05.2010, 14:38:29
+Quote Post
AboutMe

-----

Próbowałem ten soft już dawno, niestety wymaga SP2 (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif)
BTW, Znalazłem takie coś http://cross-browser.appspot.com/ i jest o niebo lepsze od browsershots.org - szybsze i wysoka jakość zrzutów.

Ten post edytował AboutMe 8.05.2010, 14:58:45
+Quote Post
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Jak już masz używać IETester to lepiej nie sprawdzaj w ogóle... Dno i sto metrów mułu.

Chcesz to zrobić konkretnie i profesjonalnie? VMWare + virtualna maszyna systemu jaki potrzebujesz.
+Quote Post
kapuch

-----

No i ma dla kazdej wersji ie instalowac osobny system? Dno i sto metrow mulu (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Czemu odradzasz ietester? Moze jakies konkretne powody?
Jeszcze sa strony ktore robia zrzuty ekranow z roznych przegladarek i to lepsze od browsershot.com.
Ten twoj sposob jest dobry, gdy zajmujesz sie tym zawodowo, a nie zwyklemu szaremu "webmasterowi" doradzasz instalowanie wirtualnych systemow, zeby stronke pod roznymi wersjami ie sprawdzic, byc moze raz w zyciu :]

Ten post edytował kapuch 8.05.2010, 22:05:23
+Quote Post
pedro84

-----

Cytat(kapuch @ 8.05.2010, 23:04:07 ) *
No i ma dla kazdej wersji ie instalowac osobny system? Dno i sto metrow mulu (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Czemu odradzasz ietester? Moze jakies konkretne powody?
Jeszcze sa strony ktore robia zrzuty ekranow z roznych przegladarek i to lepsze od browsershot.com.
Ten twoj sposob jest dobry, gdy zajmujesz sie tym zawodowo, a nie zwyklemu szaremu "webmasterowi" doradzasz instalowanie wirtualnych systemow, zeby stronke pod roznymi wersjami ie sprawdzic, byc moze raz w zyciu :]

? Wiesz o czym Ty mówisz? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Instalować osobny system? WTF? Słyszałeś o czymś takim jak klonowanie wirtualnych maszyn? Raptem 10 minut roboty.
---
Jeśli masz strone o przepisach kuchni kaszubskiej no to oczywiste jest, że żadne poważne testowanie nie jest wymagane. Tu się zgadzam, ale jeśli to coś poważniejszego to i podejście powinno być poważne.
+Quote Post
kapuch

-----

Cytat(pedro84 @ 8.05.2010, 23:15:17 ) *
? Wiesz o czym Ty mówisz? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Instalować osobny system? WTF? Słyszałeś o czymś takim jak klonowanie wirtualnych maszyn? Raptem 10 minut roboty.
---
Jeśli masz strone o przepisach kuchni kaszubskiej no to oczywiste jest, że żadne poważne testowanie nie jest wymagane. Tu się zgadzam, ale jeśli to coś poważniejszego to i podejście powinno być poważne.

Niech i bedzie, ze mozna klonowac, ale pierw musisz choc jeden zainstalowac, dodatkowo zasmiecasz dysk po to, aby sprawdzic czy czasami padding nie rozjechal mi layoutu.

EDIT:
Nie doczytalem stopki, bo myslalem ze to Twoj podpis - zmylilo mnie to "---" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Wlasnie o to mi chodzilo, ze dla zwyklego domowego uzytku ietester to chyba najlepsze rozwiazanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował kapuch 8.05.2010, 22:41:19
+Quote Post
tehaha

-----

a ja dołączę się do pytania dlaczego IETester jest zły? Mam zainstalowe IE6,7,8 oddzielnie ale mam też IEtester, testuje na IETester ale na końcu dla pewności sprawdzam jeszcze na oddzielnych IE i szczerze mówiąc nie zauważyłem żadnej różnicy oprócz takiej, że IETester czasami ma problemy ze skryptami javascript, ale co do wyświetlania treści to robi tak samo jak IE6 zainstalowany oddzielnie....więc jak możesz to napisz co takiego zraziło Cię do IETestera
+Quote Post
pedro84

-----

Cytat(kapuch @ 8.05.2010, 23:32:01 ) *
Niech i bedzie, ze mozna klonowac, ale pierw musisz choc jeden zainstalowac, dodatkowo zasmiecasz dysk po to, aby sprawdzic czy czasami padding nie rozjechal mi layoutu.
EDIT:
Nie doczytalem stopki, bo myslalem ze to Twoj podpis - zmylilo mnie to "---" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Wlasnie o to mi chodzilo, ze dla zwyklego domowego uzytku ietester to chyba najlepsze rozwiazanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Tu się zgadzam, ale pamiętajmy, żeby rozróżnić użytek "domowy" od "niedomowego" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat(tehaha @ 8.05.2010, 23:45:37 ) *
a ja dołączę się do pytania dlaczego IETester jest zły? Mam zainstalowe IE6,7,8 oddzielnie ale mam też IEtester, testuje na IETester ale na końcu dla pewności sprawdzam jeszcze na oddzielnych IE i szczerze mówiąc nie zauważyłem żadnej różnicy oprócz takiej, że IETester czasami ma problemy ze skryptami javascript, ale co do wyświetlania treści to robi tak samo jak IE6 zainstalowany oddzielnie....więc jak możesz to napisz co takiego zraziło Cię do IETestera

Czasami? On ma problemy z najprostszymi skryptami. Zauważyłem też problemy z CSSem (zupełnie inna intepretacja). Nie używałem go długo, właściwie tylko do jednego serwisu, jak dla mnie, strata czasu.
+Quote Post
evolucja

-----

To skoro jesteśmy już w temacie, to proszę osoby które pisały, że znają lepszą alternatywe od http://browsershots.org/ o podanie konkretnych przykładów.
Albowiem ja nie spotkałem się jeszcze z usługą oferującą tak duży wybór przeglądarek i dodatkowych opcji jak rozdzielczość ekranu czy też wersja js/flasha.
+Quote Post
kapuch

-----

Cytat(evolucja @ 9.05.2010, 15:58:14 ) *
To skoro jesteśmy już w temacie, to proszę osoby które pisały, że znają lepszą alternatywe od http://browsershots.org/ o podanie konkretnych przykładów.
Albowiem ja nie spotkałem się jeszcze z usługą oferującą tak duży wybór przeglądarek i dodatkowych opcji jak rozdzielczość ekranu czy też wersja js/flasha.

Ja np. uzywam tej http://cross-browser.appspot.com
Ale to zalezy kto ma jakie wymagania, bo ta twoja strona ma wiecej opcji, ale dla mnie zbyt wolno laduje zdjecia i jakos bardzie pprzypasowala mi ta druga strona.
Kazdy ma swoje gusta (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Nie przesadzajmy... Każdorazowo czekać, aż serwis przemieli mi stronę?

Microsoft udostępnia za free obrazy WXP i Visty z preinstalowanymi IE6, 7, 8, nie trzeba nic kombinować: http://www.microsoft.com/downloads/details...F1-73D0A413C8EF
+Quote Post
AboutMe

-----

Huh, 2GB ściągania... a nie zna ktoś innego sposobu bo muszę przetestować rozwijane menu, a znając życie to na pewno nie działa dobrze pod IE
+Quote Post
pedro84

-----

Cytat(AboutMe @ 13.05.2010, 14:54:54 ) *
Huh, 2GB ściągania... a nie zna ktoś innego sposobu bo muszę przetestować rozwijane menu, a znając życie to na pewno nie działa dobrze pod IE

Przecież masz podane kilka możliwości powyżej...

@down: Zdążyłby także, pobrać VMWare + zainstalować sobie Windowsa ewentualnie pobrać te wszystkie obrazy od MS.

Ten post edytował pedro84 13.05.2010, 14:17:00
+Quote Post
blooregard

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Cytat
a nie zna ktoś innego sposobu bo muszę przetestować rozwijane menu

Pierwszego posta w tym temacie napisałeś: 8.05.2010, 15:28:40

Teraz jest 13. maja, godzina 15.
Przez te 5 dni zdążyłbyś: wrzucić to menu na jakiś hosting, napisać posta z prośbą o przetestowanie w takiej i takiej przeglądarce na takim i takim systemie i dostać w odpowiedzi setkę uwag na temat jego działania z drugą setką propozycji, jak to poprawić/naprawić.

(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:30