Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Debugowanie mysqli_query
suny79

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Mam problem, dostaje błąd wywołania mysqli_query i nie wiem jak mam to debugować.

Mam taki kod:

$sel = "SELECT rand FROM profiles WHERE profil='$profil'";
$q2 = mysqli_query ($dbc, $sel) or trigger_error("Query: $sel\n<br />MySQL Error: " . mysqli_error ($dbc));

W elogu nie widzę nic prócz:

[sel] => SELECT rand FROM profiles WHERE profil='x'
[q2] =>

....on line 1710: mysqli_error () [<a href='function.mysqli-error '>function.mysqli-error </a>]: Couldn't fetch mysqli

No właśnie, dlaczego brak danych przy [q2]? Dlaczego error? Czy da się bardziej szczegółowo debugować mysql?
Gdy zapytanie to wydam ręcznie w bazie to wszystko działa, tj. dostaje odpowiedź.

Ale to nie koniec...
Teraz zrobi się ciekawiej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Otóż wszystko działa gdy na stronę wejdzie się normalnie, natomiast problem jest tylko wówczas gdy strona jest wyświetlana po anulowaniu logowania. Tj. ktoś klika na link, który wymaga zalogowania, i np. nie ma konta daje Anuluj. Strona odpala się ponownie ale z błędem bazy danych. Co więcej na stronie jest wykonywanych jeszcze kilka innych zapytań na tym samym połączeniu i one działają...(!)Dla mnie szok. Już nie wiem jak mam to debugować.

Dodam może na koniec, że logowanie robię przez javescript thickbox.js (http://jquery.com/demo/thickbox/) i ona po naciśnięciu Anuluj wywołuje funkcję onclick="tb_remove()". Może ona coś psuje po powrocie na stronę? Tylko dlaczego inne zapytania działają?

Proszę o pomoc.
Włodek

Znalazłem przyczynę....(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Moduł logujący po drodze rozłączał się z bazą danych...:/. To była przyczyna.

Swoją droga dlaczego ani słowa o tym w elogu, tylko Couldn't fetch mysqli....

Pozdrawiam,
Włodek.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.12.2025 - 20:30