![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem z tzn. tooltipem. Otóż gdy atrybut css position jest równy relative całej chmurki(#events) to chmurka kończy się razem z divem czyli jest ucięta, a gdy ustawie position na fixed wtedy chmurka jest daleko od najechanego elementu. Nie mam pomysłu jak to rozwiązać.
Kody
Może macie jakiś pomyśł jak to rozwiązać? Ten post edytował Mlodycompany 29.04.2010, 17:39:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc tak, już raz to tłumaczyłem jednej osobie. Tak więc, position relative ustawia dany blok jako rodzica, w pozycjonowaniu absolutnym. Jeżeli nie ustawisz np <li> pozycji relatywnej, w tedy pozycjonując coś absolutnie będziesz pozycjonował to względem rodzica który ma nadaną pozycję relatywną, domyślnie <body> ma pozycję relatywną. Jeżeli już masz jakiś blok któremu nadałeś pozycję relatywną, to wewnątrz tego bloku możesz coś pozycjonować absolutnie względem tego bloku (w tym wypadku chcesz aby tak było). Masz nadaną pozycję absolutną, ale nie podałeś żadnej wartości top lub/i left. Dodaj wartości do selektora .events ul przykładowo top: 20px; left: 20px; Jeżeli dodatkowo chcesz (raczej na pewno) żeby "chmurka" pojawiała się po najechaniu na link/przycisk musisz użyć pseudoselektora :hover. Całość już jakiś czas temu wykonywałem najpierw dla znajomego, a potem dla jakiegoś kolesia również na forum ponieważ również tego nie rozumiał. Tutaj masz kod:
Ten post edytował by_ikar 29.04.2010, 18:50:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Dzięki. Naprowadziło mnie to troche i pozmieniałem co nie co i zaczeło działać. Zobaczymy na jak długo
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:22 |