![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Możecie podać jakieś wyczerpujące tutoriale z przykładami, opis tworzenia strony w tym frameworku, artykuły warte przeczytania czy jakieś książki. Coś dla początkującego w PHP (dodam, że mam pojęcie o programowaniu strukturalnym oraz obiektowym) i w marę możliwości po polsku, angielski znam na tyle by ogarnąć readme (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i inne mniejsze rzeczy. To co udało mi się znaleźć w sieci to podstawowe opisy kontrolera i widoku, brak jakichś informacji i przykładów dzięki którym można by zahaczyć o coś więcej niż prostą statyczną stronę, same "kursy" typu wciskanie na siłę PHP w szablon xHTML-CSS, nic ponad to. Oczywiście mówię tutaj o stronach pl. Którą wersję wybrać 2.4 czy 3.0? Możecie też podać jakieś przydatne informacje które pozwolą lepiej zrozumieć MVC. Będę wdzięczny za wszelkie informacje które mi pomogą w nauce Kohana. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Hey,
poczytaj to: http://docs.kohanaphp.com/ Niby angielski , ale z przykładów powinieneś zrozumieć co i jak. + http://nasza.kohanaphp.pl/ i możesz się bawić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bełdzio, planujesz stworzyć jeszcze jakieś tutki?
Tak się teraz zastanawiam czy nie zacząć jednak od Zend, dokumentacja jest ogromna i część nawet po polsku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chwilowo mam problemy z wolnym czasem, ale generalnie jeśli będzie taka chęć + info jakie tematy interesują to na pewno coś się napisze :-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Tak się teraz zastanawiam czy nie zacząć jednak od Zend Coś dla początkującego w PHP (dodam, że mam pojęcie o programowaniu strukturalnym oraz obiektowym) To wzajemnie się wyklucza. Zend Framework to moim zdaniem ciężki framework, a już na pewno dla osób początkujących. Kohana nagina wiele spraw, nie trzyma się sztywno obiektówki, przez co jest zdecydowanie prostsza (a zarazem wydajniejsza (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ). Przygodę z frameworkami zacznij od Kohany, a potem ewentualnie podejmiesz decyzję o przejściu na Zend Framework (albo Symfony, ponoć 2.0 zapowiada się ciekawie). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 16:00 |