![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Otoz jestem w kropce bo nie mam pomyslu jak zrobic edycje newsow po id , do tej pory zrobilem takie cos:
I teraz po klikneciu w Edytuj sie wyswietla :
Ale jest problem bo ja nie chce zeby po klikneciu w edytuj , wyswietlaly sie wszystkie newsy do edytowania tylko ten jeden , nie mam pomyslu jak to zrobic , a raczej nie umiem , moge prosic o pomoc , podpwwiedzi jakies? ps. a co do kodu to wiem ze jest nawalone , ale zrobilem tak jak potrafilem sam. Ten post edytował gigzorr 28.04.2010, 08:54:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
no to przy generowaniu linków [edytuj] dawaj strona.pl?edit=$news['id']
a przy pobieraniu newsa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Na liście newsów musisz odpowiednio spreparować link:
Potem ładujesz stronę np. edycja.php pobierasz z $_GET:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cos takiego?, wzorowalem sie na waszych przykladach , ale nie umiem tego linka zkleic , zeby bylo dobrze, a raczej nie ogarniam bo nigdy tego nie robilem , nie moge zrozumiec jak to ma isc. Teraz zrobilem cos takiego
Czyli po klikneciu w edytuj przenosi na ta strone , ale jak mam ten link spreparowac i czy to wogole ma jakis sens? ?( o ten sens mi chodzi ten skrypt wyzej). Jakby moglby mi ktos wytlumaczyc , bylbym bardzo wdzięczny.Moze dla was to jest proste , a jest na pewno , ale dla mnie to parsowanie to czarna magia , raz sie naucze ale porzadnie , wiec moze bedzie dobry czlowiek ktory mi to wytlumaczy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował gigzorr 28.04.2010, 10:13:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Linka Ci podałem. Nie wiem, jak nazywa się Twój plik, który wyświetla listę newsów (podałem news.php). W pliku, w którym edytujesz news:
Czego nie rozumiesz? Ten post edytował Kshyhoo 28.04.2010, 10:18:04 |
|
|
![]()
|
|
Linka Ci podałem. Nie wiem, jak nazywa się Twój plik, który wyświetla listę newsów (podałem news.php). W pliku, w którym edytujesz news:
Czego nie rozumiesz? Moze ja napisze cos wiecej. Mam plik edytujnewsa.php , i tutaj wyswietlam id,tytul i obok tego edytuj , jak klikne edytuj , chce zeby przenioslo mnie i mogl edytowac pojedyczno tego newsa z tym id. Drugi plik edycjanewsa.php wyswietla dane noi tutaj moge edytowac. I nie wiem jak mam ulozyc tego linka zeby po kliknieciu w edytuj przenosilo mnie do edycji.Dodam jeszcze ze pliki includuje w index.php tak:
A , i mam pytanie ten skrypt wyzej co podalem ten ostatni , on sie trzyma kupy jakos?(nvm z tym dam jakos rade chyba). Ten post edytował gigzorr 28.04.2010, 10:48:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
gdy tworzysz link do edycji to nie:
a: Nie widziales ze linki wyglądały źle juz po wygenerowaniu? Nie widziales bledów skryptu? To włącz wyswietlanie wszystkich bledow. Wiecej info tu: Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Przecież już wszystko miałeś napisane, jak to zrobić. W pliku, w którym chcesz edytować newsa, musisz wrzucić to w formularz. To tak, jakbyś chciał napisać nowego newsa, tyle, że wrzucasz dane pobrane z bazy.
|
|
|
![]()
|
|
Przecież już wszystko miałeś napisane, jak to zrobić. W pliku, w którym chcesz edytować newsa, musisz wrzucić to w formularz. To tak, jakbyś chciał napisać nowego newsa, tyle, że wrzucasz dane pobrane z bazy.
edycjanewsa.php
edytujnewsa.php
Caly czas cos jest nie tak z tym linkiem , a dodam ze w indexe dodalem przy includowaniu:
Wiec nie moge zrozumiem co z tym linkiem jest nie tak , a jak klikne na edytuj to w pasku wyszukiwarki , mam takie cos: Kod http://127.0.0.1/mojastrona/index.php?id=edytuj&id= i przenosi mnie na główną. |
|
|
![]()
|
|
Użyj:
żeby zobaczyć, co przechodzi. Twoje: Jak myślisz, skąd skrypt ma wiedzieć, który news edytować? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli poczekasz do godz.18 to moge Ci podac gotowy skrypt ktory wyswietla tabele z wynikami bazy danych i przy kazdym rekordzie jest link usun i edytuj, bo tez jestem poczatkujacy i wiem co to ta bez silnosc gdy cos niedziala
|
|
|
![]()
|
|
Użyj: żeby zobaczyć, co przechodzi. Twoje: Jak myślisz, skąd skrypt ma wiedzieć, który news edytować? post array,get array , [id] => edytujnewsa czyli przechodzi link jesli sie nie myle tak powinno wygladac zapytanie podobnie?bo nie lapie , ma wybierac z tabeli z newsy po id i wyswietlac . Jezeli tak to teraz jest problem w pliku edytujnewsa.php Cytat jezeli poczekasz do godz.18 to moge Ci podac gotowy skrypt ktory wyswietla tabele z wynikami bazy danych i przy kazdym rekordzie jest link usun i edytuj, bo tez jestem poczatkujacy i wiem co to ta bez silnosc gdy cos niedziala nie , ale dzieki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) chce sie czegos nauczyc, kiedys napewno uda mi sie to zrobic , ale bede wiedzial jak bede chcial cos zrobic podobnego ;p Ten post edytował gigzorr 28.04.2010, 11:26:54 |
|
|
![]()
|
|
jezeli poczekasz do godz.18 to moge Ci podac gotowy skrypt ktory wyswietla tabele z wynikami bazy danych i przy kazdym rekordzie jest link usun i edytuj, bo tez jestem poczatkujacy i wiem co to ta bez silnosc gdy cos niedziala Tu nie chodzi, żeby użyć gotowca. Chodzi o to, żeby nauczyć myśleć... Napiszę jeszcze raz, jak to ma wyglądać (najłatwiej) a Ty zastosuj to u siebie: 1. W pliku index.php z inkludowanymi linkami:
2. W pliku news.php wyświetlam listę newsów:
3. W pliku edytuj:
Dzięki temu, w pliku index.php?go=news kliknięciu na link EDYTUJ, skrypt przeniesie Cię do pliku index.php?go=edytuj, który załaduje dane do formularza... EDIT: literowki... Ten post edytował Kshyhoo 28.04.2010, 11:35:40 |
|
|
![]()
|
|
Tu nie chodzi, żeby użyć gotowca. Chodzi o to, żeby nauczyć myśleć... Napiszę jeszcze raz, jak to ma wyglądać (najłatwiej) a Ty zastosuj to u siebie: 1. W pliku index.php z inkludowanymi linkami:
2. W pliku news.php wyświetlam listę newsów:
3. W pliku edytuj:
Dzięki temu, w pliku index.php?go=news kliknięciu na link EDYTUJ, skrypt przeniesie Cię do pliku index.php?go=edytuj, który załaduje dane do formularza... EDIT: literowki... Zrobilem wszystko tak jak napisales czyli dodalem do indexu to co napisales , poprawilem bo zapomniales o dwoch }} , zrobilem plik news.php
i zrobilem tez edytuj.php
i dodalem do index.php
W tym edytuj.php napewno w zapytaniu jest problem , bo nie mam pomyslu jak je napisac. A propo jak klikne edytuj to mnie przenosi na strone glowna z takim linkiem : Kod http://127.0.0.1/mojastrona/index.php?go=edytuj&id=
Ten post edytował gigzorr 28.04.2010, 11:47:19 |
|
|
![]()
|
|
Zrobilem wszystko tak jak napisales czyli dodalem do indexu to co napisales , poprawilem bo zapomniales o dwoch }} , Nie zapomniałem, tylko napisałem część skryptu. Zakładam, że nie jesteś kompletnym lamusem... W tym edytuj.php napewno w zapytaniu jest problem , bo nie mam pomyslu jak je napisac. A propo jak klikne edytuj to mnie przenosi na strone glowna z takim linkiem : Kod http://127.0.0.1/mojastrona/index.php?go=edytuj&id= Spawnm i ja napisaliśmy w pierwszej odpowiedzi, jak powinno wyglądać przykładowe zapytanie (czytasz to, co piszemy?):
To również jest część kodu, musisz sobie dopasować do swoich potrzeb i nie kopiować jak leci... Przenosi Cię na stronę główną, bo masz najwidoczniej źle rozwiązany system inkludowania plików. Ten post edytował Kshyhoo 28.04.2010, 12:14:40 |
|
|
![]()
|
|
Nie zapomniałem, tylko napisałem część skryptu. Zakładam, że nie jesteś kompletnym lamusem... Spawnm i ja napisaliśmy w pierwszej odpowiedzi, jak powinno wyglądać przykładowe zapytanie (czytasz to, co piszemy?):
To również jest część kodu, musisz sobie dopasować do swoich potrzeb i nie kopiować jak leci... Przenosi Cię na stronę główną, bo masz najwidoczniej źle rozwiązany system inkludowania plików. Teraz to jestem w totalnej kropce. Wywalilem na chwile system includowania napisany przezemnie ale , dalej bylo to samo , zapytania poprawilem -> rzeczywiscie zapomnialem ze napisaliscie mi zapytanie , poprawilem dodalem , dodalem tez to co przed chwila zacytowales , i teraz to sie nic nie wyswietla biala strona , jest szansa ze do jutra to napisze , wiec nie jest zle (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli już musisz używać cytowania, używaj selektywnego. Cytowanie całego posta nic nie wnosi.
Wklej wszystkie swoje pliki. |
|
|
![]()
|
|
Przeprawilem to jeszcze troche :
edytuj.php
news.php
Tu jest all ok w tym powyzszym.Ale jak klikne na to walone edytuj to mnie przenosci na glowna , a skrypt includowania przeciez jest dobrze napisany , sprawdzalem .. Ja nic nie wymsyle , chyba bede musial pozostac przy moim pierwszym sposobie edytowania , czyli wyswietla wszystkie newsy ale to jest najgorszy jaki mogl byc , ale chociaz dziala ;p bo nigdzie w ksiazce nie ma nawet podobnego do tego co proboje napisac........... |
|
|
![]()
|
|
1. Miałeś wkleić wszystkie pliki.
2. Jakaś konsekwencja... albo index.php?id=... albo index.php?go=... (nie miałeś kopiować na żywca!!). 3. Jeżeli nie zadziała $id, bo może $row[0] w news.php 4. Miałeś printować sobie, co przechodzi w $_GET i $_POST... 5. W edytuj.php nie tak dałem przykład, jak pobrać pliki do edycji (to nie to samo, co wyświetlić). 6. "form action="index.php?id=edycjazakonczona" - masz taki plik, żeby zapisać dane? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:41 |