![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
szukam sposobu aby wyeksportować wiele tabel z mojej bazy, tak aby każda tabela znalazła się w osobny pliku (potrzbuje to aby dokonać migracji mojej Joomli). Oczywiście mogę eksportować każdą tabelę po kolei za pomocą PhpMyAdmina ale będzie to czasochłonne, czy znacie jakieś sprytniejsze sposoby? T |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 3 Dołączył: 6.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie możesz po prostu wyeksportować wszystkich tabel do jednego pliku?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eksport wszystkich tablic to jednego pliku, a następnie podzielić zawartość tego pliku explodem i w pętli tworzyć pliki zawierające poszczególne elementy utworzonej tablicy.
Ten post edytował lobopol 27.04.2010, 19:06:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie może być to jeden plik.
Cytat Eksport wszystkich tablic to jednego pliku, a następnie podzielić zawartość tego pliku explodem i w pętli tworzyć pliki zawierające poszczególne elementy utworzonej tablicy. Sorry za ignorancję, ale że to dział dla początkujących pozwolę sobie...czy możesz trochę szerzej objaśnić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No cóż tu napisać więcej eksportujesz sobie wszystkie tabele do jednego pliku za pomocą phpmyadmina, następnie otwierasz sobie plik np funkcją fopen, masz długaśnego stringa którego dzielisz explodem i i tworzysz sobie nowe pliki w pętli do każdego pliku zapisujesz kolejny fragment tablicy uzyskanej z explode-a.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc, chyba jestem jednak zbyt zielony na taką 'operacje'. Miałem nadzieję że nie zauważyłem jakiejś funkcji w phpmyadminie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A Ja to widzę tak
![]()
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
Hm...i puszczam ten kod w okienku zapytania SQL?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie. To jest skrypt PHP
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
A co w tym skrypcie należałoby zmienić żeby eksportowało tabele w trybie zgodności MYSQL 40?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat trybie zgodności MYSQL 40 poczekac kilkadziesiąt lat ![]() jesli zas miales na mysli mysql 4.0 to raczej nic nie trzeba zmieniac. Skrypt jest tak prosty ze nie korzysta ze specjalnych rzeczy niedostepnych dla mysql 4.0 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Hm...w PhpMyAdminie jest opcja 'Tryb zgodności SQL' i żeby poprawnie wykonać migracje wiem że właśnie w tym 'trybie' mam eksportować, czyli mam rozumie że Twój skrypt będzie ok?
T |
|
|
![]()
|
|
To nie mój skrypt - ja tylko odpowiadam na Twoje pytania.
Z tego co widzę, skrypt ten nie generuje zadnych dziwnych zapytan, wiec pójdzie i na mysql4. Włącznie z zapytaniami, które tworzy w pliku. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok, czyli skrypt zapisałem jako php, dodałem znaczniki php na początku i końcu, wrzuciłem na serwer odpaliłem za pomocą przeglądarki i...
Kod Warning: mysql_list_tables() [function.mysql-list-tables]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /homez.106/narowerz/www/migrate.php on line 4 Warning: mysql_list_tables() [function.mysql-list-tables]: A link to the server could not be established in /homez.106/narowerz/www/migrate.php on line 4 Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /homez.106/narowerz/www/migrate.php on line 5 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /homez.106/narowerz/www/migrate.php on line 9 Czy coś powinienem uzupełnić oprócz nazwy bazy danych w skrypcie? |
|
|
![]()
|
|
a mysql_connect() dales?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Teraz dodałem na początku:
Kod <?php $host=''; $user=''; $pass=''; $db=''; $link = mysql_connect("$host", "$user", "$pass") or die('Connection error : ' . mysql_error()); mysql_select_db("$db") or die('Could not select database'); i wyskakuje błąd: Kod Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /homez.106/narowerz/www/migracja/migrate.php on line 18
|
|
|
![]()
|
|
czy host i user i db u siebie tez masz puste? No przeciez tak nie mozna.
|
|
![]()
|
|
Oczywiscie, ze nie. Wszystko jest uzupelnione.
|
|
|
![]()
|
|
ok.
w skrypcie jest literowka: nie:$tabele[] = $row[0]; a:$tables[] = $row[0]; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:03 |