![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Napotkałem problem z którym nie mogę sobie poradzić (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Mam sobie wyszukiwarkę która w danym pliku szuka ciągu znaków który wpisaliśmy w pole input I ja mam taką strukturę dokumentu:
Wyszukiwarka ta zwraca wyniki w postaci TYTUŁ - opis... Jak wpiszemy np: DD to powinno zwrócić: DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD - DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD A wyświetla się : BLA_BLAA - Tytuł strony otrzymuję po przez funkcję : próbowałem zrobić coś takiego:
ale to nie działa. I ja nie wiem jak zrobić tak aby wyświetlało się tak jak podałem wyżej (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował moto0095 22.04.2010, 15:41:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale w takim czymś
to BLA to jest jako nazwa pola input, a nie wartość wpisana do niego, jeżeli chcesz rozpatrywać przypadki względem wartości przekazanej to robisz
jeżeli masz więcej przypadków użyj switch |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(isset($_GET['BLA'])) - używam tego aby osiągnąć adres index.php?BLA i nie jest to żadna nazwa pola input (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz rację ale głupotę walnąłem, zasugerowałem się tym, że w wyszukiwarkach często przesyła się dane metodą GET
|
|
|
![]()
|
|
Jak już napisałem wyszukiwarka wyświetla mi wyniki w postaci <title></title> tylko że zawsze title są równe BLA_BLAA.
A ja chciałbym zrobić tak: jeżeli szukane słowo znajduje się w if (isset($_GET["DDD"])){ echo "szukane słowo"; } to żeby podało title przypisane do tej zmiennej. Albo inaczej, czy da się wyświetlić pełny adres części strony w którym się szukane słowo znajduje np: katalog/index.php?BLA (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Czyli, jeżeli dobrze rozumiem, chcesz przypisać <title> zmienną wyszukaną w treści strony?
|
|
|
![]()
|
|
Tak (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Hmm, nie rozumiem, co tu kombinować, skoro pobrałeś już z formularza zmienną, to:
To samo z linkiem:
Ten post edytował Kshyhoo 22.04.2010, 17:48:19 |
|
|
![]()
|
|
Nie o to tu chodzi.
Może inaczej. Mam plik index.php i plik szukarka.php Zawartość index.php to
W pliku szukarka.php jest formularz z inpute o nazwie szukane. I jeżeli wpiszemy do tego inputa słowo ALA to chciałbym aby wyniki szukania wyglądały tak: Ala ma kota - ALA. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Ale ta wyszukiwarka nie przeszukuje jednego pliku.
A jak wpiszę na KOT (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Po prostu nie wiem jak zrobić (bo coś funkcją preg_match_all mi nie działa , albo coś źle robię) aby wyświetliły się title i echo przypisane np do ?KOT_ma_mleko |
|
|
![]()
|
|
To nie istotne, gdzie wyszukuje, bo możesz w linku przenieść albo w sesji do pliku, gdzie ma być wykorzystany.
|
|
|
![]()
|
|
To ja może dam kod wyszukiwarki:
|
|
|
![]()
|
|
To ma być wyszukiwanie w treści artów, czy w plikach?
|
|
|
![]()
|
|
W treści artykułu.
Jak widać tutaj
Wyniki wyświetlane są Jako nazwa strony. Tylko funkcja ta wyświetla pierwszy napotkany w pliku <title></title>. A ja chciałbym aby wyświetlał tytle postawione pod zmienną. |
|
|
![]()
|
|
Nie kumam, co chcesz osiągnąć. Może ta funkcja Ci pomoże (podświetla słowa wpisane w wyszukiwarkę):
|
|
|
![]()
|
|
Zauważyłem, i postaram ci się może jakoś jaśnie wytłumaczyć:
Widzisz do zmiennej $_GET['coś_tam'] są przypisane wartości: echo "tekst"; i echo "<title></title>"; Funkcja preg_match_all wyświetla tylko pierwszy napotkany title. Chodzi o to, że jak szukane słowo jest w $_GET['coś tam'] to wyświetliło by się title przypisane do zmiennej w której znajduje się szukane słowo. I nie mam pojęcia jk się do tego zabrać (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował moto0095 22.04.2010, 19:04:56 |
|
|
![]()
|
|
Stary, wybacz, ale nie masz umiejętności przekazania swoich myśli. Może to Cię zadowoli:
A tak na marginesie, jeżeli tych warunków ma być więcej, to lepszy był by switch. |
|
|
![]()
|
|
Ja po prostu nie wiem za bardzo jak to wytłumaczyć, jeszcze pomyślę i napiszę później (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Okey, postara się wytłumaczyć to tak. Mam plik wyszukiwarki, który wyniki wyświetla w następujący sposób. Nazwa Strony która jest jednocześnie odnośnikiem do pliku (<title></title>) - treść. Mam oto plik nowe.php z treścią:
czyli jak wpiszemy w przeglądarkę nowe.php?dwa to wyświetli się "dwa". W inpucie wpisujemy np: dwa i powinno wyświetlić: <a href="nowe.php?dwa">DWA</a> - dwa. <=== ja chcę aby się tak wyświetlało (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Niestety wywieli się: <a href="nowe.php">JEDEN</a> - (tutaj pusto) . Teraz jaśniej (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Skoro umiesz przekazać zmienną tak:
W czym problem przekazać ją tak: (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował Kshyhoo 22.04.2010, 19:36:39 |
|
|
![]()
|
|
Ale mi nie chodzi o TITLE. Widzę ,że nadal się nie rozumiemy (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
A o co chodzi? O link?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat W inpucie wpisujemy np: dwa i powinno wyświetlić:
<a href="nowe.php?dwa">DWA</a> - dwa. <=== ja chcę aby się tak wyświetlało Niestety wywieli się: <a href="nowe.php">JEDEN</a> - (tutaj pusto) . Ten post edytował moto0095 22.04.2010, 19:39:13 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Nie za bardzo, ale już lepiej
Zobacz jak szukam jakiegoś słowa i jeżeli to słowo znajduje się w
to ma wyświetlić: <a href="nowe.php?dwa">DWA</a> - dwa jeżeli jednak słowo to znajduje w
to ma wyświetlić: <a href="nowe.php?trzy">TRZY</a> - trzy chodzi mi o sam <title></title> Wie ktoś jak to zrobić (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
W wyświetlaniu wyników używam funkcji
pobiera ona tekst pomiędzy <title> a </title> i jeżeli wpiszesz "dwa" to ja chciałbym aby funkcja ta pobrała tekst z pomiędzy <title> a <title> z tego co podałem powyżej. Ten post edytował moto0095 22.04.2010, 21:10:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaraz po tym
wydrukuj sobie zawartość zmiennej $wynik za pomocą kodu Zobaczymy, co się pod tą zmienną kryje, choć podejrzewam że tablica, po której należałoby się w pętli poruszać. |
|
|
![]()
|
|
Jeszce raz.
Przeszukamy np plik szukane.php szukane php
szukamy słowa "good". Tak jak już mówiłem wyszukiwarka wyniki szukania wyświetla w postaci: <a href="costam">Tytuł strony (<title></title>)</a> - opis (ale opis sam potrafię zrobić) więc chcę aby wyniki szukania wyświetliły się w postaci: <a href="szukane.php?costam2">GOOOOD</a> - good a wyświetla mi <a href="szukane.php">GOOOOD</a> - good |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:21 |