![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 2 Dołączył: 27.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie, co będzie w php bardziej optymalne, przykład:
czy
Biorąc pod uwagę np 200 opcji, pisanie ręcznie zabiera bardzo dużo czasu, jednak ja u siebie potrzebuję około 10, więc ręcznie wyrabiam, jednak bardziej mi chodzi o to, co będzie bardziej optymalne dla serwera. To oczywiście najprostszy przykład. Zaznaczę, że ten skrypt będzie wywoływany około 2 razy na sekundę. Ten post edytował Deusx 18.04.2010, 12:28:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co Ci przeszkadza w zrobieniu testu?
Oba sposoby wrzuć w dużą pętlę + microtime. Porównaj wyniki. Zminimalizuj jakoś problem, różnego obciążenia Twojej maszyny zewnętrznymi aplikacjami podczas testów i tyle. Jak na moje oko to sposób pierwszy z powtarzaniem echo jest bardziej optymalny, nie "chodzimy" po pamięci. Ten post edytował #luq 18.04.2010, 12:39:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 2 Dołączył: 27.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodziło mi o czas wykonania, tylko właśnie o pamięć, load serwera, użycie cpu..
Dzięki za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A na testy nie mam czasu, bo muszę szybko skrypt napisać, musi być optymalny - albo tak, albo tak - forum to najszybsza forma wiedzy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jezeli chodzi o pamięc to tablica, jeżeli o cpu to echo aczkolwiek różnica jest tak cholernie mała (w granicy błędu pomiarowego), że nie warto sobie tym zaprzątać głowy.
|
|
|
![]()
|
|
Wlał wylał, dzięki za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 01:53 |