![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 1 Dołączył: 12.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy istnieje mozliwosc zrobienia takiego zapytania ktore zwraca tylko te wyniki ktorych wartosc kolumny w pobieranym wierszu jest rowna wartosci nastepnego wiersza ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 3 Dołączył: 6.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno się da, tylko nie wiem o co Ci dokładnie chodzi, możesz podać jakiś przykład?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 1 Dołączył: 12.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla przykladu mamy 3 kolumnty id, tytul, miasto. I interesuje mnie takie zapytanie ktore zwraca tylko te wierszcze gdzie np tytul jest taki sam w wczytanym wierszu aktualnie i wierszu nastepnym.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A który wiersz jest następny?
Wydaje mi się, że bez procedury składowanej i kursora, to nie bardzo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 4 Dołączył: 13.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli następny to ten z kolejnym większym id to mogłoby być tak jak poniżej. Dla innego warunku określającego "kolejność" trzeba dostosować odpowiednio (WHERE/ORDER itp) w podzapytaniu.
Kod SELECT * FROM tabela t WHERE tytul = ( SELECT tytul FROM tabela WHERE id > t.id ORDER BY id LIMIT 1 ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:35 |