Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Skrypt jest pobierany na HDD a nie wykonywany
Slavo90

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czemu gdy na stronie formularz.html klikam po podaniu 3 danych, na przycisk złóż zamówienie skrypt przetworzzamowienie.php jest pobierany na HDD przez przeglądarkę?

(IMG:http://img189.imageshack.us/img189/6357/screenzs.png)

kod źródłowy: formularz.html

Kod
<html>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
"http://www.w3c.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3c.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
<head>
<title> nowa strona<title>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250" />
</head>
<body>
       <form action="przetworzzamowienie.php" method=post>
            <table border=0>
                <tr bgcolor="#cccccc">
                    <td width="150">Produkty</td>
                    <td width="20">Ilość</td>
                </tr>
                <tr>
                    <td>Opony</td>
                    <td align="center"><input type="text" name="iloscopon" size="3" maxlength="3"/></td>
                </tr>
                <tr>
                    <td>Olej</td>
                    <td align="center"><input type="text" name="iloscoleju" size="3" maxlength="3"/></td>
                </tr>
                <tr>
                    <td>świece</td>
                    <td align="center"><input type="text" name="iloscswiec" size="3" maxlength="3"/></td>
                </tr>
                <tr>
                    <td colspan="2" align="center"><input type="submit" value="złóż zamówienie"/></td>

</tr>
            </table>
        </form>
</body>
</html>

kod źródłowy: przetworzzamowienie.php

Kod
<html>
    <head>
        <title>Części samochodowe, wynik zamówienia</title>
    </head>
    <body>
        <h2>wyniki</h2>

<?php
        $iloscopon = $_POST['iloscopon'];
        $iloscoleju= $_POST['iloscoleju'];
        $iloscoleju= $_POST['iloscswiec'];
        ?>

<?php
        echo '<p>zamówienie</p>';
        echo $iloscopon. 'opon <br/>';
        echo $iloscoleju. 'butelek <br/>';
        echo $ilosc swiec. 'świec <br/>':
        echo '<p>Zamówieie przyjęte o';
        echo date('H:i, j C Y');
        echo '</p>';
        ?>
    </body>
</html>

Ten post edytował Slavo90 12.04.2010, 13:36:48
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 9)
nospor

Grupa: Moderatorzy

Cytat
skrypt przetworzzamowienie.php jest zapisywany na HDD przez przeglądarkę a nie wykonywany?
chyba masz na mysli "przekierowany" a nie zapisany.

Zastosuj się proszę do podanych tu porad:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

uzywaj rowniez poprawnego bbcode
+Quote Post
cros

-----

Cytat(nospor @ 12.04.2010, 11:33:33 ) *
chyba masz na mysli "przekierowany" a nie zapisany.

Zastosuj się proszę do podanych tu porad:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

uzywaj rowniez poprawnego bbcode

Mysle ze nie mial na mysli przekierowany, poniewaz zdarza sie ze serwer ma jakies problemy i podczas proby wykonania skryptu php (np. zamow.php), wyskakuje okienko pobierania tego pliku, sam mialem kilka takich przypadkow i nie wiem dlaczego tak sie dzieje (pewnie jakies chwilowe problemy z serwerem).
+Quote Post
Slavo90

-----

Cytat(cros @ 12.04.2010, 14:44:01 ) *
Mysle ze nie mial na mysli przekierowany, poniewaz zdarza sie ze serwer ma jakies problemy i podczas proby wykonania skryptu php (np. zamow.php), wyskakuje okienko pobierania tego pliku, sam mialem kilka takich przypadkow i nie wiem dlaczego tak sie dzieje (pewnie jakies chwilowe problemy z serwerem).

Nospor:Ale co da mi wklejenie linii ułatwiającej wykrywanie błędów w skrypcie który sie pobiera na dysk, a nie jest uruchamiany? Wklejenie go na stronie formularz.html nic mi nie daje. Mógłbyś sprecyzować co jest źle w bbcodzie? Dopóki mi nie napiszesz nie jestem w stanie naprawić, bo nie wiem co według Ciebie jest źle.

Cros:Dokładnie. Dzięki, trochę mi rozjaśniłeś. Czyli jedna opcja to "złośliwością rzeczy martwych" (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) częsta w komputerach, niby wszystko działa a nie działa... A masz może pomysł co zrobić żeby jednak skrypt był wykonywany? Co mogę zrobić?

Ten post edytował Slavo90 12.04.2010, 14:16:30
+Quote Post
cros

-----

Cytat(Slavo90 @ 12.04.2010, 15:08:39 ) *
Cros:Dokładnie. Dzięki, trochę mi rozjaśniłeś. Czyli jedna opcja to "złośliwością rzeczy martwych" (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) częsta w komputerach, niby wszystko działa a nie działa... A masz może pomysł co zrobić żeby jednak skrypt był wykonywany? Co mogę zrobić?

Jesli probojesz uruchomic skrypt na swoim komputerze, to oznacza to ze nie masz zainstalowanego php (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Zreszta nawet jesli masz to trzeba taki skrypt uruchomic poprzez wpisanie adresu w przegladarce m/w tak "http://localhost/tu_sciezka_do_katalogu_www/zamow.php"
Oczywiscie to jest przykladowa sciezka, jaka jest dla ciebie prawidlowa to zalezy co zainstalowales, czy krasnala, czy phpdev itp (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Ale to juz sobie poczytasz.
Jesli zas masz takie problemy na serwerze, to albo on nie obsluguje php, albo ma jakies problemy :/ (nie wiem)

Z tego co widze skrypt nie moze powodowac tych problemow, takze jedna z tych opcji, ktore wymienilem jest prawdziwa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował cros 12.04.2010, 14:46:56
+Quote Post
Psychopath

-----

A może po prostu nie masz aplikacji PHP? Bo na skrinie widzę, że odpalasz bezpośrednio z dysku, tak to nigdy nie zadziała. Zdaję mi się, że niedokładnie czytasz to Vademecum profesjonalisty (poznaje po skrypcie, że lecisz razem z książką). Jeżeli myślę dobrze, to żeby skrypt zadziałał, musisz założyć na swoim komputerze serwer (apache + php, bardziej początkującym polecam WebServ, to taki gotowiec). Przeglądarka nie może wykonać kodu PHP.
+Quote Post
Slavo90

-----

Psychopath:Dzięki wielkie. Dokładnie tą książkę przerabiam w wolnej chwili, a że jestem póki co totalnie zielony w tym temacie, lecąc z książką, są takie dziwne zdarzenia. Wczoraj miałem problem z kodowanie polskich znaków a w książcę nie było wyjaśnienia, znalazłem odpowiedź na tym forum...
Cros:Tak, dzięki za pomoc. Popróbuje z tym co mi poradziłeś i Psychopath. Co prawda instalowałem php na kompie, ale... hm:lol:

No cóż jeszcze raz dzięki, i mam nadzieje że następnym razem moje pytanie będzie trudniejsze (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Ten post edytował Slavo90 12.04.2010, 15:05:35
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Nospor:Ale co da mi wklejenie linii ułatwiającej wykrywanie błędów w skrypcie który sie pobiera na dysk, a nie jest uruchamiany? Wklejenie go na stronie formularz.html nic mi nie daje. Mógłbyś sprecyzować co jest źle w bbcodzie? Dopóki mi nie napiszesz nie jestem w stanie naprawić, bo nie wiem co według Ciebie jest źle.
Nie wiedzialem (źle zrozumialem co napisales) ze ci plik php jest pobierany.
A co ci da? Na przyszlosc bedziesz to mial i napewno ci sie przyda (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
bbcode?
kod php umieszcza sie w bbcode PHP nawet jesli ten kod jest z domieszką html. A na przyszlosc nie mieszaj kodu html z kodem php jesli kod html ma zawierac jedynie znacznik <body> i <html> Tylko zaciemnia sprawe i niczemu nie sluzy.

i nie usuwaj postów gdy ktoś juz na nie odpisał.
+Quote Post
Slavo90

-----

nospor: Dzięki wielkie. ok nie bede kasował postów. Założyłem po prostu stronę na cba.pl moge tam wrzucac pliki na serwer bezpośrednio z przeglądarki, nie musząc robić tego o czym pisaliście powyżej. Dla mnie jako totalnie zielonego jest to póki co dobre rozwiązanie. Jeszcze raz dzięki za pomoc. (IMG:style_emoticons/default/aarambo.gif)
+Quote Post
teodorg

-----

dołączę się do tego tematu bo mam ten sam problem jak w temacie. Serwer jest uruchomiony w Virtual PC na którym jest zainstalowany FreeBSD v7.2 + apache2.2+php5+moduły php. Gdy wpisuję w przeglądarce http://moje_ip/index.html pokazuje się napis it works! ale gdy zmieniam na http://moje_ip/test.php wyskakuje okno z opcją zapisz lub otwórz. Szukam już od kilku dni odpowiedzi na ten problem. Byłbym wdzięczny za wyłożenie łopatologiczne rozwiązania problemu ponieważ pierwszy raz chce uruchomić serwer z dostępem do bazy danych przez przeglądarkę.

Ten post edytował teodorg 31.05.2010, 16:58:12
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:43