![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 1 Dołączył: 29.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zastanawiam sie jak przekazac formularz do layout, odebrac dane i sprawdzic czu uzytkownik jest zalogowany
mam plik indexController ktory przekazuje formularz do helpera
plik helper FormLogin
plik bootstrap
nie wiem czy to dziala wszystko pisane z palca chce sie dowiedziec czy mam dobry tok myslenia czy to tak ma mniej wiecej wygladac Ten post edytował kociupk 10.04.2010, 14:18:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Jakiś czas temu na blogu napisałem jak skorzystać z Zend_Auth. Poczytaj, może Ci pomoże.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 1 Dołączył: 29.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z logowaniem nie mam problemu tylko glownie z przekazaniem formularza do layout u
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Formularz przekazujesz w kontrolerze do widoku a nie do layouty w dowolnej metodzie oprócz _init:
$form = new Zend_Form(); // ... $this->view->form = $form; // ... i dalej w widoku: <?php echo $this->form; ?> -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
darko tyle to wiem wytlumacze to innaczej chce dodac formularz po za <?php echo $this->layout()->content ?>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 1 Dołączył: 11.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o Zend_Layout, bo wyraźnie nie rozumiesz zasad jego działania. Tak jak pisał darko:
w controllerze: $this->view->form = $form; w skrypcie layouta np tak:
Ten post edytował pc3t 10.04.2010, 15:40:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A druga opcja to
Trzecia opcja to
@darko przekazywanie takich formularzy przez kontroler nie jest dobrym pomyslem Ten post edytował zend 10.04.2010, 16:26:37 |
|
|
![]()
|
|
@darko przekazywanie takich formularzy przez kontroler nie jest dobrym pomyslem mozesz napisac dlaczego nie jest to dobre rozwiazanie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DRY - w przypadku dodawania nowego kontrolera musial bys dodwac linijke z inicjacja tego formularza do kazdego z nich, kwestia dziedziczenia wydawac by sie moglo rozwiazuje problem, ale w przypadku uzycia forwardowania albo helpera widoku action formularz byl by ponownie tworzony, co jest okropna praktyka
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DRY - w przypadku dodawania nowego kontrolera musial bys dodwac linijke z inicjacja tego formularza do kazdego z nich, kwestia dziedziczenia wydawac by sie moglo rozwiazuje problem, ale w przypadku uzycia forwardowania albo helpera widoku action formularz byl by ponownie tworzony, co jest okropna praktyka ![]() Ok pod warunkiem, że masz jeden i ten sam formularz na stronie ![]() -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam podobny problem co założyciel tematu. Mianowicie chciałbym po prawej stronie w layoucie stworzyć panel logowania więc w layoucie jest np.:
Z tego co dowiedziałem z innych źródeł muszę stworzyć akcję panel w indexController, więc:
a plik z formularzem wygląda tak:
No i jeszcze plik panel.phtml:
Nie wiem co tu jest nie tak, będę wdzięczny za każdą wskazówkę. -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:49 |