![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 14.08.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam sporo szukałem w sieci jak i na tym forum funkcji BBCode kilka znalazłem ale za każdym razem nie działało.
Chcę dodać BBCode do: - formularza który dodaje newsy do bazy danych. - funkcji która odczytuje newsy z bazy danych. napisałem takiego newsa z użyciem HTML:
Tak wygląda News po dodaniu do DB i odczytaniu do wyświetlenia (IMG:http://img413.imageshack.us/img413/666/pokaznews.jpg) Wygląd Pól Formularza dodającego newsa:
Co do formularza chciałbym by po kliknięciu na button np "B" od razu w polu <textarea> name="tresc" od razu pojawiło się . Jeśli już to by było wysyłamy newsa ubranego w BBCode do DB. teraz pozostaje tylko odpowiednio odczytać go z bazy i to właśnie pojawia się problem bo nie mam zielonego pojęcia jak sie do tego zabrać (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) nie oczekuje gotowca, tylko jakiegoś przykładu. No ale jeśli znalazłby się ktoś kto ma to w małym palcu i byłby w stanie mi to jakoś napisać w formie wolontariatu to tez bym się ucieszył. oczywiście mogę sie odwdzięczyć jakimś linkiem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) pozdrawiam i bardzo proszę o obfitą pomoć gdyż to idzie na szczytne cele (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
żeby to elegancko zrobić potrzebujesz tutaj sporo javascript ale najprostszy możliwy przykład to taki:
//tutaj miał być kod ale jak dodawałem posta to mi ciągle podmieniało i z przykładowego kodu, zamiast tego daje link http://www.loco.ayz.pl/bbcode/a.html potem przed zapisem do bazy danych powinieneś użyć funkcji strip_tags() żeby usunąć html jeśli user wpisał, i potem podmienić BBcode na znaki html. ale to tylko maksymalnie uproszczony przykład bo dobrze by było żeby user mógł zaznaczyć myszką tekst a potem objąć go BBcode, po za tym trzeba też pomyśleć co zrobić jak user przypadkowo skasuje jeden nawias [ przy BBcode |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 14.08.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przykład jest ok, dokladnie o to mi chodziło ale kodu nie ma.. co do js gdybym byl w nim biegły nie pisałbym tego tematu
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kod jest tylko taki
no to masz 3 wyjścia albo zadowolisz się takim przykładem, albo nauczysz się javascript , albo weźmiesz sobie jakiś gotowy edytor wysiwyg i problem z głowy, bo taki konkretny BBcode z dużym usablity to naprawdę dużo javascripta więc wątpię żeby ktoś Ci napisał gotowca |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
ogólnie słaby jestem z javascript ale z pomocą wujka Google udało się, aczkolwiek nie działa pod IE:
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Tu masz małą wskazówkę, ale musisz sobie sam przerobić:
|
|
|
![]()
|
|
po kompinowalem na rozne sposoby i brazk pożądanego efektu (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) ostatecznie mam takie coś.
ten kod dziala tylko tak ze klikamy na button i w textarea wyskakuje np: Kod wcześniej wpisany tekst, zaznaczony i po kliknieciu na inpunt [b] [/b]
Ten post edytował korey 9.04.2010, 07:46:04 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat ten kod dziala tylko tak ze klikamy na button i w textarea wyskakuje np: Musisz go przerobić tak, by zaznaczony tekst w <textarea> znalazł się pomiędzy znacznikami. Czyli kombinacja tego, co Ci podałem+Twojego kodu. |
|
|
![]()
|
|
tehaha miało być kombinowałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Troszke przysiedziałem i zrobiłem takie coś: Kod onclick="java script:document.myform.tresc.value='[b]'+document.myform.tresc.value+'[/b]'" teraz działa jak trzeba. doszliśmy to połowy wątku. teraz jak mam juz zapisanego w bazie danych newsa oprawionego w bbcode chciałbym zrobić funkcje która by bbcode przerabiała na html. da sie coś takiego zrobić.? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował korey 9.04.2010, 13:22:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Korey... Nawet na forum tutaj jest CAŁY topic o skrypcie naszego kolegi, który zrobił sobie parser phpBB i udostępnił dla ogółu, a Ty jeszcze o to pytasz? No wstyd :/
|
|
|
![]()
|
|
widzialem chyb ten temat ale nie potrafie go przystosować do swojego kodu (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) php ciagle mi jakieś błędy wywalało
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
str_replace ci wystarczy
|
|
|
![]()
|
|
Dobra zrobiłem juz funkcje która odbiera z DB tekst oprawiony w BBCode i odpowiednio przerabia. i to działa poprawnie.
Wracając do mojego formularza to niby oznacza mi tekst w znaczniki BBCode, ale od razu czały tekst jaki jest w textarea a nie to co zaznaczyłem myszką ;/ Hey jest tu ktoś..? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:40 |