![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chcę trochę przebudować mój skrypt wyświetlający bazę linków i mam jedno pytanko ale najpierw wytłumaczę jak to obecnie wygląda. Posiadam zapisane w bazie MySQL listę linków posegregowanych w kategorie. Wyświetlam je na stronie za pomocą pętli w pięciu kategoriach z czego nazwa kategorii jest tylko nazwą. Lista wyświetlanych linków jest segregowana od najnowszego do najstarszego za pomocą ORDER BY nazwa_kolumny DESC i gdy bym chciał zmienić sposób sortowania wystarczy, że zamiast DESC użyję czegoś innego ale ja chcę to zrobić inaczej. Chcę z nazwy kategorii która obecnie jest tekstem zrobić link który po kliknięciu posegreguje je najpierw alfabetycznie a jak kliknę raz jeszcze posegreguje je według ostatnio dodanego i pytanie. Jak ma wyglądać odnośnik aby spowodował zmianę sortowania?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 18 Dołączył: 15.04.2009 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie łatwiej zrobić dwa odnośniki? Ale jak się tak upierasz przy jednym to ok. Piszę z głowy więc pomysł może nie być jakiś mega funkcjonalny.
Link wygląda tak Liczbę kliknięć zapisujesz w zmiennej sesyjnej $_SESSION['klik']. Jeżeli jest ona pusta to wykonujesz sortowanie alfabetyczne i zapisujesz wartość 1 do zmiennej. W taki sposób za drugim kliknięciem instrukcja warunkowa wychwyci, że w zmiennej jest wartość i zastosuje sortowanie wg. daty dodania. Czyścimy zmienną, i za następnym kliknięciem w link rozpoczynamy wszystko na nowo. Mam nadzieję, że zadziała. Na chwilę obecną nie miałem lepszego pomysłu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co prawda zaraz dopiero wprowadzę skrypt do kodu ale konstrukcja jest banalna więc poradzę sobie bez problemu - dzięki wielkie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:59 |