![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak w temacie. Formularz który dane będzie zapisywał w bazie danych lub w pliku tekstowym i drugi skrypt, który będzie te dane wypisywał na stronie w kolumnie. Coś podobnego do księgi gości lub tematu na forum czy na zasadzie ogłoszeń.
Ma to wyglądać mniej więcej, że użytkownik będzie mógł sobie wypełnić formularz i to co on tam wypełnił pokazuje się na głównej w formie listy... Jest coś takiego? Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy nie chodzi Ci o zwykłe pole input, później to zapisać do bazy i na głównej odczytać to za pomocą
$r = mysql_query("SELECT * FROM baza"); while ($row = mysql_fetch_assoc($r)) { echo $row['pole1']; echo $row['pole2']; .......... itd. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie wiem właśnie, bo jeżeli byłoby coś takiego już gotowego, to wolałbym gotowe z ewentualnym usuwaniem, edytowaniem...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj masz taki prosty skrypt dodawania newsów, napisany na poczekaniu. Może Ci się przydać. Możesz sobie to dowolnie zedytować.
add.php
index.php
Edycja i usuwanie też jest prosto zrobić ale na razie nie mam czasu na więcej żeby Ci napisać ale spróbuj ten kod, czy chodzi Ci o mniej więcej coś takiego. Jest to oczywiście baaardzo prosty skrypt, bez wizualizacji, bez sprawdzania ani nic ![]() Ten post edytował Mefiuu 6.04.2010, 18:45:25 |
|
|
![]()
|
|
Witam to znowu ja...
Trochę się próbowałem bawić z tym skryptem, ale niestety coś chyba robię ja nie tak :\ W tym pierwszym na początku dodałem Kod <?php Zmieniłem nazwę drugiego pliku na news.php. Pouzupełniałem nazwy baz danych i hasla w dwóch plikach. No i wywala błąd przy próbie dodania newsa. Próbowałem na Webserwie i zewnetrznym hostingu. W w mysql istnieje ta baza 20337. http://csclassic.eu5.org/skrypt/inny/add.php Tak to wygląda... A tutaj te pliki zedytowane przezemnie: add.php
news.php
|
|
|
![]()
|
|
Z chęcią Ci pomogę ale jeśli może być to dopiero jutro po poludniu lub wieczorkiem bo teraz mam dostęp z telefonu i brak możliwości sprawdzenia;) a jaki błąd wywala? Pewno jakaś literówka mi albo Tobie się zdarzyła;)
|
|
|
![]()
|
|
Kod Nie dodano newsa! Czyli chyba nie ma błędu w kodzie tylko może ja coś źle zrobiłem, ale tam w control panelu są takie dane i je wpisałem... Kod DataBase name: 20337
DataBase username: 20337 DataBase password: equal with account password DataBase host: localhost |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zastosuj się proszę do podanych tu porad:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie a zobaczysz jakie masz bledy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
sprawdź może dokładnie bazę czy masz w niej wymaganą tabelę i pola aby te dane umieścić, bo skoro dodajesz wszystko jak trzeba to powinno działać ... Ja skopiowałem ten kod co podałem i zmieniłem tylko login, hasło do bazy i nazwę tabeli i wszystko śmiga jak należy i jak powinno
![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
To ten skrypt nie powininen sam tworzyć tabel? Jak nie, to ja nie tworzyłem...
![]() Więc w PMA muszę wpisać nazwę i ilość pól do bazy. Ile ma być do tego skryptu? |
|
|
![]()
|
|
nie, nie tworzy
![]()
ten kawałek mówi Ci : tabela news. Pola tytul, autor, tresc, data. Oczywiście zależy to od tego do czego Ci ten skrypt, co chcesz umieszczać w bazie. Ja mam akurat takie pola bo umieszczam tam newsy. Ponadto możesz sobie wybrać inną niż "newsy" nazwę tabeli oraz dodać pole id z auto_increment i z primary key ![]() Napisz później czy Ci działa a jak nie to jeszcze pisz ;] |
|
|
![]()
|
|
Wszystko działa! Wielkie dzięki po prostu nie zrobiłem tej tabeli. Musiałem teraz też poprawić w pliku news.php to:
na Nie wiem dlaczego, ale w piewszej sytuacji pomijało jedną linijkę a teraz jest dobrze. Sprawdziłem na webserwie, wszystko działa. Teraz sobie coś z nim dalej pokombinuję ![]() |
|
|
![]()
|
|
No to dobrze
![]() Rzeczywiście ! Przecież tabele liczy się od [0] a nie od [1] ... wybacz, mój błąd ![]() Temat chyba do zamknięcia |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:39 |