![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z jQuery i ajaxa jestem kiepski wiec proszę o pomoc. Sprawa jest taka. Mam skrypt dodawania komentarzy. Chcę żeby po dodaniu komentarza w divie #dodajkomentarz przeładowała się strona na:
- dodano komentarz, - nie wpisano treści, - nastepny komentarz możesz dodać za 30 sekund Oczywiście w zależności od sytuacji. Na razie mam zrobione wysyłanie danych za pomocą ajaxa do pliku add.php gdzie komentarz jest dodawny do bazy danych. W tym pliku jest już wszystko porobione czyli dodaniwanie, wyświetlanie że nie wpisano treści itp. Tylko teraz trzeba zrobić tak, żeby wynik wysyłania był wyświetlany w divie. Chyba że jakoś inaczej to rozwiązać? Teraz mam taki kod:
Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwróć uwagę na linię 11. Funkcja może przyjąć parametr np. data, a wartością tego parametru będą dane zwrócone przez skrypt add.php. Możemy wtedy wstawić te dane do naszego div-a (linia 11)
Kod success: function(data) { $("#dodajkomentarz").html(data); }
Ten post edytował mortus 6.04.2010, 13:31:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak myślałem, teraz pytanie ale jak zrobić żeby skrypt php wysyłał do jquery te info. Przez return w php? Nie działa.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwrócone dane mogą być dokumentem xml, html, tablicą json lub zwykłym tekstem. Zatem w pliku add.php wystarczy zwykłe echo 'Jakiś tekst'; i to będzie zawartość zmiennej data.
|
|
|
![]()
|
|
Domyślam się, ale php chyba musi jakoś wiedzieć że dane echo ma trafić akurat jako 'data'.
Bo teraz mam coś takiego (w skrócie):
EDIT: Nie wiem co narobiłem ale zaczeło działać! ![]() Ten post edytował deha21 7.04.2010, 13:05:41 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:51 |