![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 7 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem mianowicie od wczoraj układam szablon na divach i gdy już go ułożyłem okazało okazało sie że mozilla czyta kod całkiem inaczej niż opera (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Niby oczywiste ale każdemu może się zdarzyć (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) No to zaczołem od nowa pisać pod opere i mozille i natrafiłem na taki problem z którym nie mogę sobie poradzić:
Na operze wygląda tak jak ma wyglądać: http://img87.imageshack.us/img87/3254/operauw.jpg a tu widok z mozilli (chodzi mi o drugi news) http://img96.imageshack.us/img96/4498/mozzila.jpg Nie wiem czemu tak się dzieje choć drugi news ma taki sam kod jak pierwszy co widać działa w operze Oto kod css newsów:
A tu kod strony: |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie możesz powtarzać id dla wielu elementów... używaj klas!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 7 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie działa i nie wydaje mi się żeby oto tu chodziło...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Stosuj składnię skróconą, na przykład
Kod padding/margin/border-width:top right bottom left 2. Jak przedmówca powiedział, używaj klas! 3. Poza tym, to powinna być lista, a nie zupa div'owa Daj URL bo tak to nie jest żadne analizowanie kodu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład:
Po pierwsze zastosuj się do rad kolegów, ponieważ nie możesz mieć wielu elementów o takim samym id. Strona nie przejdzie walidacji (X)HTML. Po drugie, jeżeli umieszczasz obok siebie dwa elementy <div>, to musisz im ustawić atrybut float (opływanie). Aby wstawić kolejny div poniżej, należy opływanie wyczyścić. Możesz do tego użyć specjalnego div-a, który ma klasę clear (zobacz przykład powyżej). Taki div "czyściciel" powinien się znaleźć po każdym zbiorze div-ów float-owanych równorzędznie (czyli również w zagnieżdżeniach, jakie masz w kodzie). |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przejrzałem Twój kod i ogólnie panuje w nim wielki chaos, ciężko będzie to naprawić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co to jest ? news_head_2 (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) gdzie jego zawartość ?
|
|
|
![]()
|
|
Kiedyś coś tam było (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) P
Co do kodu to wiem że jest strasznie chaotyczny ale to jest mój pierwszy raz bez żadnego większego kursu. Da rade to jakoś naprawić bez tracenia kolejnej połowy dnia? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapraszam Kurs CSS
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 09:14 |