![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy da się w jakiś sposób na stronie z kodowaniem ISO-8859-2 wyświetlać znaczki specjalne MS Word? Czyli np. „ Samo dodanie czegoś takiego do jakiegoś string'a na stronie powoduje, że zamiast niego wyświetla się pytajnik (tak jak przy złym kodowaniu). Dodam, że próbowałem też zastosować do tego iconv(), ale z marnym skutkiem :-/ Dlaczego tak się dzieje i jak rozwiązać taki problem? Z góry dzięki za wszystkie pomocne sugestie. -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
używaj encji
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłbym tak gdyby chodziło tylko o problem z mojej strony. Ale chodzi głównie o to, że użytkownicy tworząc sobie np. profile piszą je zazwyczaj w Wordzie, potem kopiują na stronę i tam zapisują - i bum - tam gdzie był znak specjalny worda, tekst został ucięty.
-------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to htmlspecialchars
|
|
|
![]()
|
|
Próbowałem i także nie pomaga.
Kod $str = htmlspecialchars("„"); W wyniku na stronie daje: � -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
htmlentities?
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Skoro próbowałem htmlspecialchars to chyba logiczne, że inne funkcje z tej dziedziny też wypróbowałem
![]() Koniec końców częściowym rozwiązaniem tego problemu jest funkcja:
Aczkolwiek dla tekstu wpisanego w stronę, a żeby przesłać formularz muszę pobawić się w zmienianie znaków z poziomu JS - (strona na AJAXie). W każdym razie temat do zamknięcia :-) EDIT: Mam już pełne rozwiązanie także dla JSa :-) Kod replaceWordChars = function(text) {
var s = text; s = s.replace(/[\u2018|\u2019|\u201A]/g, "\'"); s = s.replace(/[\u201C|\u201D|\u201E]/g, "\""); s = s.replace(/\u2026/g, "..."); s = s.replace(/[\u2013|\u2014]/g, "-"); s = s.replace(/\u02C6/g, "^"); s = s.replace(/\u2039/g, "<"); s = s.replace(/\u203A/g, ">"); s = s.replace(/[\u02DC|\u00A0]/g, " "); return s; }; Ten post edytował Skie 1.04.2010, 21:22:13 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:41 |