![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Ostatnio siedzę nad czymś takim:
Potrzebuję w JS napisać coś w stylu if(!isset(document.onkeyup)) czyli Jeśli żaden klawisz nie został puszczony lub jeśli wciąż jest wciśnięty. Jest mi to obojętne bo to jedno i to samo. Da sie to jakoś zrobić ? Napisze w pseudokodzie:
Proszę o pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Stwórz zmienną, np isKeyDown i ustaw ja na false. Następnie do zdarzenia keyDown (keyPress lub innego odpowiedzialnego za wciśniecie klawisza, teraz nie pamiętam jaki to jest event) przypisz funkcję, w której ustawisz zmienną isKeyDown na true. Potem w warunku sprawdzasz tylko zmienną isKeyDown.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba niezrozumiale to przedstawilem. Wygląda to w ten sposob:
Mam sobie taki o to skrypcik wlasnorecznie napisany. Powoduje ze: 1. Jest div z zawartoscia pierwotną 2. Div zmienia zawartosc gdy ktos wcisnie ktoras ze strzalek. 3. Interval sie w sobie nie zagniezdza.(warunek if (id=false) ) 4. Po przejechaniu 50 px zawartosc znowu sie zmienia na pierwotną. Chciałbym zeby jesli przycisk jest wcisniety to zawartosc sie nie zmieniala. To znaczy Przejedzie 50 - > przycisk wciśnięty -> przejedzie 50 -> Przejedzie 50 - > przycisk wciśnięty -> przycisk puszczony -> zawartosc sie zmienia na pierwotną Mysle ze lepiej wytlumaczylem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Nie musisz ustawiać żadnych interwałów, by to działało. Najprostszy z możliwych przykładów:
Zapomniałem dodać, że na zdarzenie onKeyUp musisz ustawić left i top na domyślne wartości. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Interwaly sa potrzebne zeby przejscie bylo plynne
![]() |
|
|
![]()
|
|
W takim razie polecam skorzystać z gotowego rozwiązania, np jQuery. Jest tam funkcja animate, która rozwiązuje problem "skakania".
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Nie lubie korzystać z takich gotowych rozwiązań
![]() EDIT: Póki co męczę się nad zrobieniem takiego przypisania: var zmienna = funkcja; Zamiast wartości funkcji zwraca mi cale cialo... Ten post edytował wizard144 31.03.2010, 14:02:07 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie lubie korzystać z takich gotowych rozwiązań Dlaczego? Nie ma sensu wymyślać koła na nowo.A odnośnie drugiego problemu: var zmienna = funkcja(); -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Wiem wiem wiem
![]() A co do kola od nowa... nie o to chodzi. Chodzi o to żebym wiedział co i jak jest zrobione. Poza tym nie ogarniam troche jQuery. Tylko z advAjaxa korzystam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:53 |