![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam oto taki skrypt uploadu:
I chciałbym do niego podpiąć zmianę nazwy. Chodzi mi oto aby było pole <input> "Podaj nazwę" i po wpisaniu do niego np: "fotka" to na serwerze zapisze się jako fotka.jpg |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajnie. I czego w związku z tym oczekujesz? Od razu uprzedzę, że gotowca na tym forum raczej nie dostaniesz, tak prosto to nie ma. Dodaj pole INPUT do formularza, po odebraniu sprawdź czy ktoś przypadkiem nie chce nam zrobić bubu, wpisując ciach, a potem popraw wywołanie move_uploaded_file() by korzystało z wpisanej nazwy.
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I chciałbym do niego podpiąć zmianę nazwy. Chodzi mi oto aby było pole <input> "Podaj nazwę" i po wpisaniu do niego np: "fotka" to na serwerze zapisze się jako fotka.jpg Bezsensu, ja bym bardziej myślał o hashowaniu nazw z jakąś dodatkową zmienną np. microtime (nie możesz mieć dwóch plików o tej samej nazwie) -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale to będzie tylko dla mnie [admina]. I raczej nie przeszkadza mi że mogą być 2 takie same nazwy. raczej nie nadam 2 plikom takiej samej nazwy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale to będzie tylko dla mnie [admina]. I raczej nie przeszkadza mi że mogą być 2 takie same nazwy. raczej nie nadam 2 plikom takiej samej nazwy Tłumacze Ci, że w katalogu nie może się tak zdarzyć że dwa pliki będą identycznie się nazywać. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
a ja ci tłumaczę że to tylko w celach administracyjnych i ja nie mam zamiaru nazywać 2 zdjęć tak samo
oki to może inne pytanie zadam. Znak ktoś taki skrypt co by automatycznie zmieniał nazwy plików na : 1.jpg 2.jpg 3.jpg itd. ![]() Ten post edytował moto0095 25.03.2010, 20:18:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zerknij na ten projekt: http://code.google.com/p/nweb-image/ (pobierz
W "examples/upload-04.php", masz przykład z autonumerowaniem zdjęć. A tutaj mała modyfikacja tego przykładu:
Jest to projekt mojego autorstwa, więc gdybyś miał problemy pisz PW to pomogę. Pracuje obecnie nad manualem, ale jeszcze nie jest gotowy. Narazie jest tylko opis do generowania tokenów captcha: http://code.google.com/p/nweb-image/wiki/Captcha Dokumentacja techniczna: http://image.nweb.pl/docs/ Przykłady użycia: http://image.nweb.pl/examples/ Ten post edytował eai 26.03.2010, 09:45:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2009 Skąd: wertykalne przez większość dnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorki ze sie podpinam ale temat wlasciwie ten sam tylko tyle ze cos mi nie gra
mam dwa pytania: 1) jesli dobrze rozumiem enctype="multipart/form-data" pozwala na ladowanie nie tylko plikow ale rowniez wartosci tekstowych/liczbowych itp krotko mowiac moge miec input type="file" jak i type="text" czy tez "checkbox" w obrebie tego samego formularza? 2) czy ktos moze mi tak po chlopsku wytlumaczyc czesci skladowe przesylane przez $_FILES (u mnie wyswietla 4 - po wpisaniu print_r($_FILES); ) z gory dziekuje i jeszcze jedno: chce aby przy opcji edytowania wpisu w bazie danych podawal mi aktualnie wybrany obraz mam cos takiego ale nie dziala - pewnie 2 pierwsze pytania pomoga rozwiazac ten problem:
ps. wartosc logo_filename z formularza powinna byc zapisywana w bazie w kolumnie logo - stad w input name="logo_filename" a $row['logo'] Ten post edytował achill 28.03.2010, 09:37:09 -------------------- "pomógł" daje nie dlatego, że ktoś mi pomógł
ale dlatego, że się czegoś mogłem nauczyć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 4 Dołączył: 4.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $nazwa_pliku_tmp = $_FILES['nazwa_pola_input_typu_file']['name']; $rozszerzenie = rozszerzenie($nazwa_pliku_tmp); <- funkcja function rozszerzenie($plik) { $path = pathinfo($plik); $roz = strtolower($path['extension']); return $roz; } Jeżeli dodajesz nazwy zdjęć do bazy danych to: Kod $file_id = mysql_insert_id();<- pobranie id zdjęcia dodanego do bazy danych $nazwa_pliku = $file_id.".".$rozszerzenie; To jest tak w skrócie ogólna zasada tworzenia nazw plików 1.jpg itd. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:01 |