![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 3 Dołączył: 7.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam diva:
Kod div.scroll { height: 500px; overflow:scroll; overflow-y: auto; overflow-x: hidden; } Chciałbym wyrzucić z niego suwak pionowy, ale tak by nie przycinał zawartości diva. Czyli by móc przejrzeć całą zawartość jedynie scrollem na myszce. Jak mogę to zrobić? Czy da się jakoś zmieniać aktualnie wyświetlaną zawartość w takim divie? Tzn. chcę dodać dwie grafiki-przyciski, których kliknięcie będzie przesuwało zawartość diva w dół, albo w górę. Bardzo proszę o pomoc, gry się z tym już trochę i nie mogę dojść do ładu i składu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast auto
Kod overflow-y:hidden ale weź pod uwagę że to jest utrudnienie dla ktoś/kogoś |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 3 Dołączył: 7.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie, tak nie działa. Jeżeli dam hidden to tekst przycina i nie da się go przesuwać w żaden sposób.
Nie jest to też celowe utrudnienie. Chcę zmienić standardowy pasek przesuwania na zupełnie inny i chcę zrobić to właśnie w ten sposób, że daję diva bez suwaków i dwa obrazki, do których zarzucam kod, który będzie przesuwał zawartość diva. Chyba że jest jakiś prostszy sposób. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ewentualnie coś takiego ukrycie go zależy jakie masz tło itp
Kod scrollbar-track-color: #FFFFFF
scrollbar-face-color: #FFFFFF scrollbar-arrow-color: #FFFFFF scrollbar-3dlight-color: #FFFFFF scrollbar-highlight-color: #FFFFFF scrollbar-shadow-color: #FFFFFF scrollbar-darkshadow-color: #FFFFFF |
|
|
![]()
|
|
Zgadza się, ale działa tylko pod IE, ew. Operą jeżeli zmieni się jej ustawienia (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif)
EDIT: Rezygnuję z tego pomysłu. Znalazłem ciekawsze rozwiązanie - skrypt do obsługi mouse scrolla napisany w js. Anyway dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował melior 26.03.2010, 07:01:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:03 |