![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Muszę wykonać zapytanie do bazy w który wyciągnę rekordy z odpowiednią datą. W tym momencie mam coś takiego:
I teraz problem mam taki, iż SQ_AST_ATTR_VAL.CUSTOM_VAL to tekst z datą, ale data może być w formacie "2010-02-22 20:00:00" lub jeśli nie podano godziny to wygląda to tak: "2010-03-22 --:--:--". Oczywiście chcę to wstawić w miejsce XYZ w zapytaniu ![]()
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak to powinno wyglądać w tym miejscu? |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno działać poniższe zapytanie:
Aczkolwiek nie wiem, czy dla tekstu to zadziała ![]() Gdyby nie zadziałało spróbuj przepuścić wartość argumentu przez funkcję CAST. Poza tym powinieneś używać pola typu timestamp lub date oraz time (without timestamp). -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tego to ja już dawno próbowałem
![]() Przeczytaj mój wcześniejszy post, to pole może wyglądać jak timestamp, ale może zamiast godziny mieć --:--:-- A po drugie, nie mogę nic zmienić w bazie, bo nie ja ją projektowałem, a cały team wielu ludzi przez ostatnie 10 lat ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc moja konkluzja jest taka: że Ci co to robili to debile
![]() Wyciągnij fragment string'a wyglądający, jak time without timestamp (używając substring from pattern), a potem skonwertuj do odpowiedniego formatu time. Wtedy takie coś wstaw do warunku na dzień tygodnia. Takie rozwiązanie ma jedną wadę: jest cholernie wolne ... Ale skoro konwersja nie wchodzi w grę, to szkoda (bo myślałem, że dodanie dodatkowego pola date without timestamp do tabeli nie przeszkadza w innych zapytaniach ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
To działa. A jak nie to zrzutuj typ:
Ten post edytował cojack 9.04.2010, 09:52:30 -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:09 |