![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Mam pewne pytanie, być może gdzieś na forum jest już odpowiedź ale powiem szczerze, że nawet nie bardzo wiem jak szukać. Wytłumaczę problem na przykładzie: Mam na stronie, jakąś podstronę na której jest tabelka z danymi pobranymi z bazy. Tabelka dzieli się na wiele stron (stronicowanie) oraz można ją posortować po kolumnach. Zazwyczaj, żeby wszystko działało trzeba do linków dodawać parametry z numerem podstrony oraz tym która kolumna jest sortowana. Przykładowo www.jakasstrona.pl/index.php?page=2&sortby=imie Te parametry trzeba zawsze wklepywać ręcznie, tzn linkach stronicowania trzeba dbać o to by został przekazany parametr z sortowania i na odwrót. Czasami dochodzą jeszcze jakieś inne zmienne które trzeba przekazać. I tutaj dochodzimy do meritum mojego problemu ![]() Chciałbym to jakoś zautomatyzować. Tak by nie musieć za każdym razem pamiętać o przekazywaniu wszystkich zmiennych ![]() Najlepszym rozwiązaniem jakie przychodzi mi do głowy są sesje, ale może ktoś z was ma opracowany jakiś sprytny sposób i byłby gotów się podzielić? Nie proszę o gotowy kod, a raczej o jakiś ogólny zarys. Nie jestem pewien czy wytłumaczyłem to wystarczająco jasno, jeśli nie proszę nie wieszać na mnie psów ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 12 Dołączył: 27.01.2007 Skąd: north Poziom: 158 Tytuł: Miszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj z generowaniem urli do kolejnych podstron. Np w takim formacie:
A ta funkcja już by pilnowała żeby dodać odpowiednie parametry do urla. Albo pokombinuj z tzw. 'flashdata' w sesji. Najlepiej będzie jeżeli sam opracujesz metodę, choćby gdybyś miał ją 15x poprawiać, przyniesie Ci to wymierne korzyści. -------------------- Blog | plugin system by carbolymer
Residence: #php.pl @ IRCNet "Pralki powstały po to, aby kobiety też mogły programować" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sesja, cookie co bądź. Możesz nawet odczytać dane z $_GET'a przerobić na string i dokleić do adresu.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak dla mnie to bez sensu używanie sesji i ciasteczek do przekazywania zmiennych do stronicowania, bo wtedy jeżeli ktoś wejdzie z linku na Twoja stronę to albo wcale nie wejdzie na konkretną podstronę z wynikami albo z ciasteczek pobierze mu jakieś stare dane
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 20:26 |