![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już od dawna miałem zamiar zacząć pisać coś w OOP, do tej pory tylko teoria z której wiadomo dużo bez praktyki do głowy nie wejdzie i postanowiłem napisać prosty skrypt rotatora linków, stworzyłem klasę "lr" i klasę "admin" która jest rozszerzeniem klasy lr(chciałbym, aby w lr znajdowały się funkcje które wyciągają linki z bazy i takie tam, co chciałbym też wykorzystać w panelu administracyjnym. Dopiero zacząłem i już mam jakieś wątpliwości co do logiki i użyteczności kodu. To mój pierwszy zamach na OOP, proszę o wskazówki co źle robię, jak wy to byście zrobili itp. Rotator ma być prosty, jego funkcje to: dodawanie, usuwanie, edycja dodanych linków. W bazie zrobiłem sobie tabelę "config" w której przechowuję login i hasło administratora.
Tu plik lrclass.php
adminclass.php
W klasie lr jest funkcja db(), czy to jest dobry pomysł żeby ją tam umieszczać? Może lepszym wyjściem byłaby osobna klasa do łączenia z bazą? Naprawdę teoretycznie trochę wiem, ale w praktyce wymiękam hah ![]() Ten post edytował emtiej 22.03.2010, 13:33:34 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
var $admin;
public function admin() Jesli juz uzywasz php5 to nie stosuj VAR - jest to wylacznie dla php4 a w php5 tolerowane. self::StopAdminSession(); wiesz do czego sluzy self:: ? Włącz sobie wyswietlanie wszystkich bledow a zobaczysz ile ich masz ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jesli juz uzywasz php5 to nie stosuj VAR To pozostało z testów Cytat Włącz sobie wyswietlanie wszystkich bledow a zobaczysz ile ich masz ![]() ![]() Cytat self::StopAdminSession(); wiesz do czego sluzy self:: ? Teraz już wiem hah ![]() Jednak teorii za mało jeszcze hah ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
hah i staraj się nie używać tablic $_GET/$_POST/$_SESSION "na żywca" wewnątrz klas hah lepiej przekazywać konkretne wartości w formie parametrów hah hah hah.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywyłując metode getDb kilka razy nawiązujesz połączenie z bazą danych kilkakrotnie
Takie rozwiązanie zapobiegnie kilkukrotnemu nawiązywaniu połączenia z bazą. Nie myśl też że z poziomu deklarując metodę jako prywatną zapobiegniesz wielokrotnym połączeniom, wystarczy wywołać pobliczną metodę getConfig() dwukrotnie i już mamy jedno niepotrzebne połączenie z bazą. Kolejną sprawą jest kwestia ustawiania parametrów do połączenia z bazą, powinieneś mieć możliwość ustawienia tych danych z zewnątrz klasy, a nie ustawiać je od środka i w dodatku przy każdym wywołaniu db Ten post edytował zend 26.03.2010, 20:15:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:36 |