![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem i bardzo początkującym użytkownikiem php. No i jak to bywa na początku same problemy. Mianowicie w przeglądarce pojawia mi się taki oto błąd: Cytat Lost connection to MySQL server at 'reading initial communication packet', system error: 111 Baza jest dostępna w phpmyadmin i mogę z niej wyświetlać dane. Tak samo sprawa wygląda na stronce napisanej tylko w celu sprawdzenia bazy. Moje połączenie wygląda tak: no i w przypadku testowym połączenie działa, w projekcie nie. Zamiast Cytat 'localhost' wpisywałem również Cytat 127.0.0.1 i błąd ten sam. Pracuję na ubuntu 9.10 i w terminalu mogę się połączyć z MySql za pomocą Cytat mysql -u root -p więc chyba nic się nie blokuje. Próbowałem również połączyć się metodą PDO i problem zoztał ten sam. Czytałem jeszcze coś o edycji pliku my.cnf ale albo coś źle robiłem albo to nie przyniosło żadnego efektu. Mam nadzieje, że o niczym nie zapomniałem i że wszystko dobrze opisałem. Jeśli nie pytajcie i mam nadzieje, że znajdzie się ktoś kto pomoże (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 9.11.2007 Skąd: Goleniów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej ci wszystko zapisać nie obiektowo ?
Cytat $sql_connect = mysql_connect($db_host, $db_user, $db_pass) or die ('SQL Error');
mysql_select_db($db_name); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szczerze to teraz poniekąd się załamałem... faktycznie po zapisie obiektowym zadziałało do strzału i tak się zastanawiam jakie to ma znaczenie? Rozumiem jak używamy jakiegoś obiektu w kilku miejscach ale aplikacja wysypywała się cały czas w tym miejscu gdzie na sztywno wprowadzałem dane. (i na pewno były poprawne bo wprowadzałem je chyba z 20 razy)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ten kod był w ogóle wewnątrz metody jakiegoś obiektu?
|
|
|
![]()
|
|
tak był (tzn. to połączenie). W każdym razie nawaliłem strasznie bo rozwiązanie na prawdę banalne... aż mnie sumienie gryzie, że wam głowę tym zawracałem.
Co do tej zmiany to przypuszczam, że gdzieś jeszcze aplikacja musiała korzystać z tych zmiennych (globalnych), których nie zmieniałem (zamiast nich wpisałem na sztywno) i temu się sypało. Tylko nie wiem czemu w miejscu gdzie wprowadzałem dobre dane (i to mnie trochę zmyliło). W każdym razie noob ze mnie i z php jestem całkiem zielony (to moje pierwsze kroczki - więc pewnie jeszcze będę pisać choć mam nadzieje, że z trudniejszymi sprawami). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 07:48 |