![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem w trakcie nauki PHP, staram się kształcić swoje umiejętności, lecz napotkałem na pewną trudność którą nie wiem jak obejść. Mam formularz z kodem php do wysyłania maili. Odnośnie niego mam kilka zapytań: 1) Pierwsza sprawa nie ma polskich znaków nie wiem co zrobić żeby było OK, niby wstawiłem kodowanie w nagłówku utf-8 ale nic z tego, 2) Kolejna rzecz to aby wysyłać to na 2 maile jednocześnie. Zrobiłem to ale bardzo prostacko, skopiowałem jeszcze raz tą komendę if i mail i wywaliłem tekst który ma się pojawiać po poprawnym lub niepoprawnym wysłaniu (żeby mi 2 nie wyskoczyły tylko jeden komunikat). Czy ktoś może mi to powiedzieć jak zapisać to poprawnie ? 3) Jest jeszcze jedna rzecz, po IF w sekcji ELSE tam gdzie powinien być komunikat w razie błędu. Napisałem, że wiadomość wysłana poprawnie, ponieważ mimo błędu wysyłało wiadomość, a nie wiedziałem jak to poprawić. Co można zrobić żeby było dobrze składniowo i mimo wszystko nie wykazywało błędu. Byłbym Wam niezmiernie wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemów, przyjmę wszelkie podpowiedzi i rady, ale też nie pogniewam się jak mi ktoś napisze jak to ma być ;] Z góry dzięki.
Dalsza część, to już typowy formularz do tego. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Takie kodowanie musisz również ustawić na stronie z formularzem.
2. do wysyłania 2 maili możesz użyć pętli for, ale skoro wysyłasz 2 razy to samo to lepiej wysłać ukrytą kopie do drugiego adresata, pozwolę sobie wkleić kawałek z manuala:
w to BCC wstawiasz tego drugiego maila lub aby do większej liczby adresatów wysłać ten sam e-mail tutaj masz jak to zrobić http://www.phpeveryday.com/articles/PHP-Em...e-BCC-P136.html 3. nie bardzo rozumem o co chodzi z tym że mimo błędu wysłało wiadomość |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Ja mam stronkę zrobioną w ten sposób, że mi wczytuje przez require nagłówek i stopkę (żeby można było łatwo edytować), i właśnie w tym nagłówku meta mam ustawione kodowanie na utf-8, lecz mimo to źle wysyła tą pocztę, bez polskich znaków. Co jest źle ? Co trzeba zrobić żeby to jakoś działało ?
2) To rozumiem, jeszcze nie sprawdzałem, ale pewno wszystko będzie ok. O tym nie pomyślałem ;] 3) Zobacz że:
To po if pisze, że wiadomość wysłana pomyślnie, a dalej gdzie jest ELSE (tu powinien być komunikat, że błąd bo tutaj oznacza to, że coś jest nie tak. U mnie tu i tu jest ten sam komunikat, bo dałem tak specjalnie (już mówię dlaczego). Ponieważ jak sobie w tym drugim napisałem np. "Wystąpił błąd przy wysyle wiadomości" to w rzeczywistości wiadomość przychodziła na maila i niby wszystko OK. Ale coś mimo wszystko nie działa bo wychodzi treść z ELSE. Ciężko mi to określić ... Mam nadzieje, że rozumiesz. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do polskich liter spróbuj użyć takiego nagłówka:
oraz zapisać pliki z kodowaniem UTF-8, w edytorze pewnie masz taką opcję jeżeli nie używasz notatnika, co do tego, powiedz mi jeszcze czy w tym wysłanym mailu zamieszczane są dane z formularza? bo takie bezpośrednie wstawienie $_POST wewnątrz zmiennej to chyba nie jest dobry sposób, przynajmniej mój edytor od razu to podkreśla jako błąd, więc może to jest powodem tego, że else wypada . Powinno być raczej tak: itd. A i tak na marginesie zamiast , powinieneś użyć
|
|
|
![]()
|
|
Udało się zrobić z polskimi znakami z Twoimi radami. Lecz nie mogę dojść do ładu z tym jak wysyłać tą ukrytą kopię. Przecież nie mogę chyba wrzucić całego tego co mi podałeś bo tam są podane oba adresy mail na które ma się wysłać a to idzie do nagłówka lecz przecież funkcji mail trzeba nakazać gdzie się ma wysyłać. Więc tu i tu będzie podany mail ? Możesz mi napisać albo kod albo jakoś szerzej o tym jak mam to zrobić ? ;] Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
P.S nie chciało mi przełamać lini tym /n więc użyłem zwykłego <br> i działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Tak, głównego adresata dajesz w funkcji mail tak jak zrobiłeś a ukrytych adresatów w nagłówku, to wtedy działa tak samo jak w kliencie poczty dajesz "wyślij ukrytą kopię do:"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:39 |