![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!! Mam na stronie link który ma przenosic mnie do grafiku pracy pracowników który jest zrobiony w Excelu. Cały plik wygląda dokładnie tak:
Może mi ktoś podpowiedziec dlaczego nie wyświetla mi polskich znaków tylko jakieś dziwne krzaczki?? Czytałem kilka tematów na forum i wszędzie piszę że trzeba zmienic kodowanie na UTF-8 , tutaj jest to niby zrobione a nadal nie działa... Jeżeli to coś zmienia to grafik był pisany w Excel'u XP. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2010 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na ISO-8859-2 spróbuj, bo to zależy od serwera.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
To tez zmień |
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem i nadal nic, wyczytałem jeszcze że w pliku excel_reader2.php można spróbowac zmienic linię z wartością $val na taką:
Ale to też nie pomogło i dodatkowo dostałem komunikat: Warning: htmlentities() [function.htmlentities]: charset `ISO-8859-2' not supported, assuming iso-8859-1 Wyprzedzając pytanie wpisałem iso-8859-1 tam i na stronie ale też nie pomogło. Macie jakiś sposób (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Mi chodzi tylko i wyłącznie o to żeby po naciśnięciu przycisku grafik pracy odpaliła się stronka na której wyrzuci mi zawartośc pliku Excel, nie ma tam byc żadnej oprawy graficznej itp tylko ta tabelka... Po zmianach kod wygląda tak:
Jeżeli chodzi o serwer to ja używam WebServ'a i wszystko na tej stronie odpalam jako localhost. A ten excel_reader to wersja 2.1 czyli niby najnowsza. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak tworzysz plik .xls to logiczne, że musi on mieć kodowanie windows, dlatego krzaki przed wstawieniem do excela należy przekonwertować, niestety funkcje konwertujące słabo sobie radzą z windows ale jest rada i na to:
- taki kod zmienia polskie krzaki w ISO na windows i odwrotnie ( np. znak ¶ na ś), a z ISO na UTF już bardzo prosto zmienić. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:23 |