![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwracam sie z prosba o podanie sposobu rozwiazania mego problemu, ktory wyglada nastepujaco:
Jest sobie skrypt rejestracji na stronie www. Uzytkownik podaje login oraz haslo w celu zarejestrowania konta. Formularz jednak ma ograniczona ilosc znakow w hasle do 10. Uzytkownik wpisujac przykladowo łóśęźą napotyka walidacje, ktora mowi mu, ze podaje za dlugie haslo. Baza jest kodowana w utf8 strona tak samo. Wiem, ze glowny problem do kodowanie polskich znakow diakrytycznych w roznych standardach. Np takie ł=#C5. Co moglbym zrobic w skrypcie rejestracji/logowania, aby polskie znaki byly zliczane jako 1 znak? Prosze nie zamykac nie przyjzawszy sie dokladnie mojemu problemowi. Tak wiem temat wielokrotnie walkowany - tak czytalem je, ale nie znalazlem podobnego problemu, chyba ze rozwiazanie jest banalne a ja po prostu go nie zauwazylem. Ten post edytował agentmullder 16.03.2010, 15:56:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dbra mb_strlen zliczy mi tylko ilosc bajtow zajmowanych przez litery w hasle. Ale co mi to da? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musiałbyś najpierw sprawdzić dlaczego taki błąd występuje. Być może nie chodzi o to, że polskie znaki diakrytyczyne są zamieniane na jakieś kilku znakowe twory, a o to, że funkcja sprawdzają ma po prostu taki zakres akceptowania znaków [a-zA-Z]. Jeżeli tak jest to dodaj wszystkie tam wszystkie "nasze" znaki: [a-zA-ZąĄęĘ] etc.
Daj znać czy pomogło. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Musiałbyś najpierw sprawdzić dlaczego taki błąd występuje. Być może nie chodzi o to, że polskie znaki diakrytyczyne są zamieniane na jakieś kilku znakowe twory, a o to, że funkcja sprawdzają ma po prostu taki zakres akceptowania znaków [a-zA-Z]. Jeżeli tak jest to dodaj wszystkie tam wszystkie "nasze" znaki: [a-zA-ZąĄęĘ] etc. Daj znać czy pomogło. Pozdrawiam. Zrobilem tak jak zaleciles. Ale nadal to samo, polskie znaki traktowane sa dwubitowo. EDIT: Dziala (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) DiH masz plusa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Problem lezal w braku 'u' w walidacji: Ten post edytował agentmullder 16.03.2010, 19:22:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:38 |