![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jak zrobic, aby przy wysyłaniu formularza sprawdzało jaki typ pliku jest wgrywany na serwer, aby można było jednie zdjecia wrzucac?
2. Jak zrobic zeby przy wysylaniu zmiejszało obrazek do danych rozmiarow? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Po wysłaniu formularza i uploadowaniu pliku na serwer sprawdzaj rozszerzenie (funkcja pathinfo) i/lub typ mime pliku (spr. czy $_FILES['NAZWA']['type'] zawiera ciąg 'image/')
2. Do tworzenia miniatur można użyć jakiejś gotowej biblioteki np. phpThumb, albo napisać samemu odpowiedni skrypt korzystający z funkcji GD |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze sprawdzaniem typu sobie poradziłem, z punktem 2 nie. Jak nazywa sie funkcja, która zmienia rozmiar zdjęcia?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
1. Po wysłaniu formularza i uploadowaniu pliku na serwer sprawdzaj rozszerzenie (funkcja pathinfo) i/lub typ mime pliku (spr. czy $_FILES['NAZWA']['type'] zawiera ciąg 'image/') Bzdura. Możesz obejść bez problemu http://pl2.php.net/manual/en/function.getimagesize.php I warto przejrzeć dokładnie dokumentację tej funkcji. Ze sprawdzaniem typu sobie poradziłem, z punktem 2 nie. Jak nazywa sie funkcja, która zmienia rozmiar zdjęcia? imagecopyresampled |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wklejam fragment mojej jakiejś starej metody do pomniejszania jpg-ów, żebyś tylko załapał o co mniej więcej chodzi (pomniejszenie 7-mikrotne proporcjonalne):
i już, gotowy zestaw funkcji, tylko odpowiednie argumenty trzeba im podstawić. Sprawdź w manualu za, za co te funkcje odpowiadają + do tego funkcja getimagesize aby pobrać wys. i szer. obrazka. Bzdura. Możesz obejść bez problemu http://pl2.php.net/manual/en/function.getimagesize.php I warto przejrzeć dokładnie dokumentację tej funkcji. imagecopyresampled A czy ja gdzieś napisałem, że nie można tego obejść? Fakt, można sprawdzić tą funkcją czy przesłany plik to obrazek. Ten post edytował darko 13.03.2010, 12:20:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:01 |