![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam maly proble z kompilacjaja php_thrift_protocol po wykananiu phpize config'u i make dostaje cos takiego:
Kod error: 'zend_std_get_constructor' was not declared in this scope jakies pomysly? system to centos 5.2, PHP Version 5.3.1, chodzi o wykorzystanie apache-cassandr'y w projekcie php Ten post edytował andypl25 12.03.2010, 20:08:22 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Thrifta (http://incubator.apache.org/thrift/download/) to kompilowałem bez phpize:
Kod ./configure --prefix=/usr make make install Powinien wyszukać przy okazji PHPa i zbudować się z jego obsługą. Też z ciekawości - do czego chcesz użyć jeszcze mniej udokumentowanej Cassandry? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Riklaunim 12.03.2010, 10:59:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O super dzieki sprawdze jak tylko bede mial czas, pobawic sie tym chce zobaczyc jak ma sie to tak naprawde do mysql itp. (IMG:style_emoticons/default/aarambo.gif)
Ten post edytował andypl25 12.03.2010, 11:12:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMHO trudno używać bazy danych, którą znają chyba wyłącznie ludzie od FB, Digga itd. Z ciekawych alternatyw dla relacyjnych baz danych mogę polecić MongoDB i CouchDB - obie to bazy "dokumentów" klucz-wartość w dwóch różnych podejściach do tematu.
|
|
|
![]()
|
|
Zmienilem maszyne na ububtu 9 z php 5.2, siadlo bez twoich zmian, probowalem po twojemu wykrywal wszytsko oprucz php. Co do samej bazy to ciekawi mnie to jak szybka tak naprawde jest i jak sie to sie je itp. nie wiem jak bardzo rozni sie od tej co tam na produkcji w FB maja ale pobawic sie mozna.
|
|
|
![]()
|
|
Główna zaleta to bajery z replikacją na wiele serwerów. Próbowałem kiedyś zgłębić temat, ale natrafiłem na zero dokumentacji i mało przyjazny Thrift. Bazy NoSQL (MongoDB, CouchDB, Tokyo Cabinet/Tyrant) natomiast są bardziej przyjemniejsze dla programisty. Ładny opis, dokumentacja, API... (obecnie mam projekt właśnie z MongoDB)
Ten post edytował Riklaunim 12.03.2010, 23:28:17 |
|
|
![]()
|
|
No wlasnie przygladalem sie MongoDB, CouchDB nawet CouchDB zainstalowalem zobaczymy jak znajde wolne chwile to zglebie temat, a tak wogole to swietny masz ten serwisy rk.edu.pl wlasnie staram sie przejsc z php na python bardzo fajnie masz tam opisany django. A co do samej Cassandra sporo mozna znalesc jesli sie pogrzebie po mailing listach. W każdym razie dzieki za pomoc.
Ten post edytował andypl25 13.03.2010, 00:12:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:46 |