![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 10 Dołączył: 5.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ile około powinna wykorzystywać pamięci aplikacja PHP typu WordPress, aby było to optymalne? Czy 2 mb to dużo? Nigdzie nie mogę znaleźć jakiejś sensownej odpowiedzi na to pytanie.
Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydaje mi się że to zależy od obciążenia bazy danych
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ilość pamięci dostepnej na serwerze (- tam parenascie mega) / ilosc osob korzystajacych online z serwisu, pamiec jaka maksymalnie powinna zuzyc aplikacja
2 mega jest dość optymalne, aczkolwiek zapewniam Cię, że można zejść z około pół mega. P.s. Ciekawostka. Aplikacje napisane z użyciem ZF zużywają grubo ponad 5 mega i to tylko przy podstawowych klasach. Jeżeli aplikacja jest napisana full w ZF szacuję wynik na około 10 mega. Ten post edytował wookieb 9.03.2010, 15:16:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 10 Dołączył: 5.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie
![]() P.s. jeśli ZF tak zużywa to Code Igniter jest lepszy ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Pamiętaj, że zużycie pamięci to tylko jedene z parametrów, który pomaga ocenić jakość kodu. Jest też wiele innych parametrów o których musimy pamiętać. Zend ma bardzo dużą ilość warstwa abstrakcji, co czyni go bardzo uniwersalnym aczkolwiek ciężkim. Ciężkim do tego stopnia, że istnieją małe szanse (jeżeli takie są) na napisanie wydajnej, dużej aplikacji (nie mówię o statycznych stronach).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie ![]() P.s. jeśli ZF tak zużywa to Code Igniter jest lepszy ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam. Nie bierz pod uwage tylko ilosc zuzywanej pamieci lecz "jakosc",mozliwosci i tez na date wydania przynajmniej jakiejs poprawki CI to raczej prosty fw wieksze rzeczy trzeba samemu pisac tak samo w kohana'ie jest podobne gdzie mysle ze w zf czy symfony duzo komponento/bibliotek mozna znalesc juz gotowych. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 258 Pomógł: 17 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeżeli aplikacja jest napisana full w ZF szacuję wynik na około 10 mega. A jak sie dorzuci Doctrine to można czasem i do 18 dojść. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@marcio, jeżeli myślisz, że wybrałem CI bo zużywa mniej pamięci niż ZF to jesteś w błędzie
![]() Jeszcze jedno pytanie, jeżeli chodzi o zapytania SQL, ile tak około zapytań powinno być, żeby skrypt przy 200 ciągle klikających userów dał rade się utrzymać na serwerze? Zawsze myślałem, że 15 zapytań to maks, ale widząc różne strony/fora, na których było wykonywane 60 zapytań (tylko na stronie głównej) i widząc, że przy dużej ilości userów forum dalej żyje nie wiem co mam myśleć ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zależy od wielkości zapytań, ile zasobów zużywają. Mnie udało się stworzyć aplikację która po przejrzeniu całej witryny (wszystkie treści) potrafi działać bez bazy danych (pomijając elementy, które wymagają bazy danych do działania). Mogę Cię zapewnić, że w standardowej aplikacji jest duża szansa na pozbycie się ponad połowy zapytań dzięki cache-owi.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm, Wordpress jest akurat przykładem zasobożernego. Z kilkoma pluginami frontend zjada:
Cytat Memory used - 20.05MB A backend, kokpit: ![]() Ten post edytował vokiel 9.03.2010, 22:53:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 1 Dołączył: 9.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze jedno pytanie, jeżeli chodzi o zapytania SQL, ile tak około zapytań powinno być, żeby skrypt przy 200 ciągle klikających userów dał rade się utrzymać na serwerze? Zawsze myślałem, że 15 zapytań to maks, ale widząc różne strony/fora, na których było wykonywane 60 zapytań (tylko na stronie głównej) i widząc, że przy dużej ilości userów forum dalej żyje nie wiem co mam myśleć ![]() Wszystko zależy jakie to są zapytania ![]() Kolejna kwestia czy są to głównie SELECT'y (wtedy można liczyć na query cache po stronie bazy) czy jednak sporo INSERT/UPDATE/DELETE. Wg mnie nie jest to jakaś kosmiczna liczba, w razie problemów można pomyśleć o jakimś cache'owaniu (APC, memcached czy choćby na plikach). |
|
|
![]()
|
|
30 zwykłych selectów na dużą aplikację to dużo? (duża aplikacja - coś jak forum, 4000 userów online)
Ten post edytował TheSnake 10.03.2010, 19:21:55 |
|
|
![]()
|
|
To wrzuć te 30 selectów a wtedy powiemy ci czy rzeczywiście tyle potrzebne. Oczywiście możesz poukrywać potrzebne dane.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie mam żadnych 30 selectów
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:55 |